Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sdružení QMU pořádá týden akcí proti homofobii

Nově vzniklá queer platforma s názvem QMU, studentské sdružení, které si dalo za cíl informovat akademickou obec a širokou veřejnost o queer a neheterosexuálních tématech a vytvořit prostor pro setkávání, organizuje Queer univerzitní týden.

V současnosti největší akcí platformy QMU je projekt coMing oUt, který vyvrcholí Queer univerzitním týdnem od 13. do 17. května akcemi na Masarykově univerzitě (MU), v přilehlých kavárnách a v ulicích města.

V rámci programu se uskuteční také křest nové publikace shrnující příběhy studentů univerzity, kteří popisují svůj coming out, osobní vyrovnání se a veřejné přiznání ke své odlišné sexuální orientaci.

„V rámci projektu vydáváme brožuru příběhů, které nám zaslali lidé z Masarykovy univerzity, ale třeba i jejich přátelé nebo rodina, a které zachycují různé podoby coming outu – tedy procesu vyrovnávání se se svou sexuální orientací,“ uvedla Alžběta Možíšová z QMU.

Projekt se snaží nabídnout lidem, kteří řeší coming out svůj nebo někoho blízkého, informace a představit téma coming outu pomocí příběhů samotných queer lidí.

Vydání publikace je prvním studentským projektem zrealizovaným díky finanční podpoře Spolku absolventů a přátel MU.

Queer univerzitní týden nabídne tematické promítání, diskuze, informační stánky či happening. Projekt coMing oUt grantem podpořil Spolek absolventů a přátel MU a záštitu poskytl také rektor univerzity Mikuláš Bek.

Týden akcí se koná u příležitosti Mezinárodního dne boje proti homofobii, který připadá na 17. května. Hned v pondělí se uskuteční projekce na téma Queer či hetero film? Představí scény z filmů, které se staly queer ikonami přes zamýšlený heterosexuální obsah.

V úterý budou na několika fakultách MU informační stánky s brožurou comingoutových příběhů, letáky o comingoutu nebo tematickými plackami.

Ve středu se na Fakultě sociálních studií MU uskuteční debata s queer spolky z různých univerzit. Hovořit se bude o tom, jestli má smysl organizovat queer studentský spolek na univerzitách i o jejich konkrétních aktivitách.

Ve čtvrtek bude následovat diskuze o různých druzích comingoutu. „V panelové diskuzi budou lidé mluvit o tom, jaké to je outovat se v práci, před dětmi či ve studentském kolektivu. Debata je určená široké veřejnosti i všem, kteří mají nějaký comigout za sebou či ho plánují,“ upřesnila téma debaty Petra Havlíková z QMU.

Na závěr Queer univerzitního týdne v pátek 17. května se uskuteční dvě akce – symbolický pochod od sochy „Edisonových žárovek“ z Malinovského na Moravské náměstí a neformální setkání queer platformy QMU a přátel v Denisových sadech s piknikem a následným vypuštěním duhových lampiónů.

Foto: Facebook, QMU

Štítky Sdružení QMU, homofobie, Queer univerzitní týden, neheterosexuální témata, projekt, univerzita, Masarykova univerzita, Mikuláš Bek, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sdružení QMU pořádá týden akcí proti homofobii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.