Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Šabatová se zastala vězňů z Pankráce

Ombudsmanka Anna Šabatová se zastala 20 odsouzených z věznice Praha-Pankrác, kteří si u ní stěžovali na brutální chování spoluvězně, jenž na ně dohlížel. Zastával funkci tzv. chodbaře. Podle vězňů je psychicky a fyzicky týral a ponižoval.

Ombudsmanka dospěla k závěru, že vedení věznice se tímto problémem dostatečně nezabývalo. Změna nastala až poté, co vedení požádala o nápravu, řekla dnes mluvčí kanceláře ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Chodbař na pokyn dozorců dohlížel na část vězňů ze specializovaného oddělení pro trvale pracovně nezařaditelné odsouzené. Spoluvězni si na něj stěžovali, ale personál věznice nebyl podle Šabatové v řešení záležitosti dostatečně aktivní.

Stížnosti na chodbaře přicházely v době, kdy byl tento muž vyšetřován policií pro podezření ze znásilnění a ublížení na zdraví. Jehož oběťmi údajně byli jiní odsouzení.

I přes řešení stížnosti oddělením prevence věznice přetrvávala mezi odsouzenými špatná atmosféra, uvedla Šabatová. Doplnila, že jeden z vězňů skončil na krizovém oddělení věznice, a to kvůli strachu z chodbaře. Šabatová navrhla, aby byl tento muž přemístěn do jiného nápravného zařízení a vedení věznice jasně vymezilo povinnosti, které chodbaři mají. 

"Akceptovali jsme její doporučení. Věc ale nebudeme komentovat," řekl dnes mluvčí věznice Jiří Dolejší.

Zdroj: ČTK

Štítky Anna Šabatová, Pankrác

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šabatová se zastala vězňů z Pankráce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.