Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

S dubnem nastala sezona letních zahrádek

Zdá se, že konečně přišlo jaro a je to znát i v brněnských ulicích. Rychle v nich rostou u restaurací a kaváren sezonní zahrádky. V městské části Brno-střed však zahájení provozu stanovuje vyhláška, která nedovoluje jejich otevření dříve než v dubnu.

Vloni Úřad městské části Brno-střed povolil u restaurací a kaváren 150 letních zahrádek.

Provozovatelé zahrádek, které nejsou zkolaudovány jako stavba, musejí každoročně zažádat o povolení. Radnice Brna-středu povoluje restaurační zahrádky, které jsou na chodnících nebo komunikaci," řekl mluvčí městské části Roman Burián.

V centru Brna je provoz zahrádek omezený na dobu sedmi měsíců – od prvního dubna do konce října. Majitelé, kteří zahrádky otevřou dříve, bez schválení magistrátu, riskují až padesátitisícovou pokutu.

Celoroční provoz zahrádek se snažil prosadit už bývalý starosta Brna-středu Libor Šťástka. "Loni jsme svolali i společné jednání městské části, policie a památkářů. Žádost jsme zaslali městu. Jen městská část změnu zajistit nemůže, je potřeba změnit vyhlášku města,“ konstatoval Šťástka.

Podle mluvčího magistrátu Pavla Žáry město novelu vyhlášky, která by rozšířila provoz zahrádek, zatím nepřipravuje.
Se zařizováním zahrádky to máme poměrně složité, takže ji stejně otevřeme nejdříve v polovině dubna, nicméně si myslíme, že by jejich otevření nemělo být ze strany města omezené,“ sdělila Milena Procházková, provozní kavárny Anděl v Peroutkově ulici.
Výjimkou jsou provozovny, které mají zahrádky na soukromém pozemku, jich se nařízení magistrátu netýká. „Zahrádku s obsluhou už máme v provozu od čtrnáctého března,“ sdělil majitel Cafe Podnebí Tomáš Nebeský.

Od loňského roku zároveň platí celoměstská vyhláška, která rozšířila zákaz konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích, v ulicích a městských parcích. Výjimkou jsou pouze akce jako například Muzejní noc nebo slavnosti pořádané na náměstí Svobody.

 

Štítky městská část, Brno-střed, kavárna, magistrát, Libor Šťástka, Brno, Tomáš Nebeský, Muzejní noc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S dubnem nastala sezona letních zahrádek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.