Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rezignace papeže nebyla pro brněnského opata šokující zprávou

Ohlášená rezignace papeže Benedikta XVI. nebyla pro starobrněnského opata Lukáše Evžena Martince šokující zprávou. V posledních měsících prý existovaly jisté indicie.

„Nejsem nijak kompetentní hodnotit žádné rozhodnutí Svatého otce, ale jsem zcela přesvědčen, že velmi dobře věděl, co dělá a také proč to dělá,“ sdělil Martinec, jenž Josepha Ratzingera, pozdějšího papeže Benedikta XVI. osobně poznal za studií v Římě.

Pontifikát Benedikta XVI. nechtěl opat augustiniánského kláštera na Starém Brně veřejně příliš hodnotit. Plody jeho práce prý ale bude církev sklízet i v budoucnu.

„Kdo poslouchal jeho jasná vyjádření nebo četl jeho pochopitelné texty, pokud chtěl, si mohl velmi dobře uvědomit jeho nesmírný přínos pro současnou dobu církve a celého světa,“ míní Martinec.

Martince potěšil Benedikt XVI. také tím, že v roce 2009 po příletu na ruzyňské letiště připomněl osobnost Gregora Johanna Mendela, zakladatele genetiky, jenž byl také opatem starobrněnského kláštera.

„Vzpomenul jej jako muže, v jehož životě se skloubila věda a víra, čímž nám všem připomenul, jak je v životě velmi důležité obojí: věda i víra, které vůči sobě v konečném důsledku nemohou být v rozporu,“ řekl Martinec.

Starobrněnský opat počátkem 90. let studoval v Římě, kde se s pozdějším papežem osobně setkal. „Jako augustinián jsem měl samozřejmě trvalou radost i z toho, že Svatý otec je velikým znalcem a obdivovatelem svatého Augustina a jeho teologie,“ dodal Martinec.

Zdroj: ČTK
Foto: Sergey Kozhukhov, Wikipedia

Štítky Vatikán, Benedikt XVI., rezignace, ohlasy, Brno, opat, Lukáš Evžen Martinec, Řím, Gregor Mendel, Letiště Václava Havla, svatý Augustin, Staré Brno, Wikipedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rezignace papeže nebyla pro brněnského opata šokující zprávou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.