Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Radní chystají projekt na Jižní centrum s nádražím pod Petrovem

Rada města Brna se na dnešním jednání zabývala mimo jiné záměrem zahájit přípravy na projekt urbanistické soutěže studie řešení nové městské čtvrti tzv. Jižního centra ve variantě s nádražím pod Petrovem.

Na schválení záměru by následně navazovala příprava podrobnějšího harmonogramu soutěže, návrhu organizačního zajištění, včetně odhadu finančních nároků.

Radní plánují, že na stanovení soutěžních podmínek a směrnice k soutěži budou spolupracovat s externím dodavatelem.

Návrh urbanizace rozvojové lokality jižně od historického jádra města byl dosud zpracováván pouze pro variantu s nádražím v odsunuté poloze u řeky. Urbanistické pojetí Jižního centra pro případ modernizace železnice s nádražím pod Petrovem dosud nikdy prověřováno nebylo.

„Vzhledem k tomu, že v letech 2015-2016 bude státní společnost Správa železniční dopravní cesty pracovat na studii proveditelnosti modernizace Železničního uzlu Brno, která bude hodnotit obě projektové varianty (nádraží „u řeky“ a nádraží „pod Petrovem“) včetně jejich urbanistických návazností, je třeba připravit jako podklad podrobnější vizi urbanizace Jižního centra i pro variantu s nádražím pod Petrovem,“ uvedl po jednání rady náměstek primátora Martin Ander (SZ).

Jak dodal, jako nejvhodnější se pro tento účel jeví vypsání veřejné urbanistické soutěže, neboť jen tak lze získat odborně kvalitní, oponovaný a s veřejností projednaný návrh rozvoje této lokality.

Varianta s nádražím v odsunuté poloze, přibližně 800 metrů od toho stávajícího, kterou bývalý první náměstek primátora Robert Kotzian (ODS) prosazoval, se stala v minulém volebním období pro někdejší radniční koalici sociálních a občanských demokratů jedním z klíčových témat. K ní vznikl také model, který je vystaven v Radnické ulici 2 a byl několikrát prezentován Kotzianem s pohledem z výšky na celou rozvojovou oblast v budově Tower B.

K poloze nádraží se uskuteční referendum, které se původně mělo konat spolu s komunálními volbami v říjnu. Kvůli nepřesnostem na petičních arších, které zjistili úředníci magistrátu, se ale tento termín nestihl a bude stanoven nový. Podle iniciátorů by se referendum mohlo uskutečnit spolu s krajskými volbami na podzim roku 2016.

Štítky Brněnský Petrov, soutěž, Brno, ODS, Správa železniční dopravní cesty, Martin Ander, Robert Kotzian, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní chystají projekt na Jižní centrum s nádražím pod Petrovem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.