Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Projekt Zastávka brněnský Bronx uspěl v grantové výzvě Fondu T-Mobile

V grantové výzvě Mluvme spolu Fondu T-Mobile letos bodovala i jedna neziskovka z Brna. Občanské sdružení Tripitaka chce spolu se známou umělkyní zabývající se sociální architekturou Kateřinou Šedou během tohoto a příštího roku vydat tištěného průvodce brněnským Bronxem a pozvat obyvatele Brna k návštěvě této části města.

Brněnskému Bronxu se většina obyvatel moravské metropole pokud možno vyhýbá. „Temná zóna“ leží přitom v těsném sousedství centra města i výstavní vily Tugendhat. Lokalita se dynamicky proměňuje a stává se velmi pestrou co do sociální i etnické rozmanitosti. Před několika lety se sem přistěhoval i Pavel Strašák, občanským povoláním psycholog. „Z pozice místního, který ale většinu pracovních aktivit tráví mimo brněnský Bronx, mohu vnímat její rozporuplnou tvář zevnitř i zvenku. Navíc máme dvě děti, se kterými každodenně řešíme lokalitu i z pozice rodičů,“ říká.

Prvním krokem, kterým Pavel Strašák přispěl ke změně vnímání lokality, byl v roce 2011 pouliční festival Ghettofest, který probíhá přímo v centru „bronxu“ a nabízí příležitost Brňanům zažít neoblíbené místo jinak. Od myšlenky k realizaci se podařilo Ghettofest dovést díky týmu občanského sdružení Tripitaka a dalším dobrovolníkům.

To bylo před čtyřmi lety, letos chtějí postoupit ještě dál a grantem Mluvme spolu je v tom podpořil i Fond T-Mobile. Chtějí spolu se známou umělkyní zabývající se sociální architekturou Kateřinou Šedou během let 2015 a 2016 vydat tištěného průvodce brněnským Bronxem a uspořádat další navazující akce, které budou vycházet z detailního poznání tohoto místa. Pomůže jí s tím výtvarná skupina středoškolských studentů Batežo Mikilu a vybraná skupina obyvatel žijících v této lokalitě.

Cílem není pouze bedekr jako takový, ale také proces jeho vzniku. Během roku a půl tak proběhne řada rozhovorů, komunitních setkání, výtvarných dílen uvnitř i v plenéru.

Zdroj: AC&C Public Relations

Štítky Bronx, T-Mobile, Brno, Kateřina Šedá, Tipitaka, vila Tugendhat, AC & C, Public Relations, s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt Zastávka brněnský Bronx uspěl v grantové výzvě Fondu T-Mobile  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.