Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Přívalový déšť v Brně: stály tramvaje, škody hlásí knihovna

Silný déšť ochromil po poledni centrum Brna. Voda vytvořila u hlavního železničního nádraží lagunu, která zastavila dopravu a zaplavila sklepy filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Déšť pronikl střechou i do atria Mahenovy knihovny, řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Hasiči do 17:30 zaznamenali na 70 výjezdů. Vlivem počasí vykolejila na Cejlu tramvaj, poškodila koleje, a tramvaje musely v centru nahradit autobusy, sdělila mluvčí Dopravního podniku města Brna Linda Hailichová.

Nejproblematičtější byla situace na křižovatce ulic Koliště a Křenová, kde se vytvořila laguna. Uvízla v ní dodávka, kterou vyprostit hasiči. Doprava byla zastavena na několik desítek minut. Na vjezdu do centra města se tvořily kolony.

Voda zaplavila tramvajové koleje v ulici Cejl, kam nanesla bláto a další nečistoty. "Kvůli tomu vykolejila tramvaj. Nikdo se nezranil, ale poškodily se koleje. Předpokládáme, že je budeme opravovat do deváté hodiny večerní. Do té doby bude jezdit náhradní autobusová doprava," sdělila včera Hailichová. Dnes ráno je již provoz v lokalitě bez omezení. Jedna z kolejí byla nahrazena za novou.

Pyramidová střecha Mahenovy knihovny nestihla při silném dešti odvádět vodu. Ta po zdech stekla do atria pod ní. Hasiči ji museli vysát speciální technikou. Voda zničila počítače knihovníků a také některé z knih připravené k výpůjčce.

"Poškozeny jsou zdi atria a asi bude třeba vyměnit podlahy. Největším problém jsou zničené počítače. Škody budou odhadnuty za několik dní," řekla Hana Vacková z vedení knihovny.

Problémy řeší na filozofické fakultě, pod níž vznikají garáže a archiv. Podzemní prostory byly po bouřce zaplaveny. Škoda by mohla jít do několika set tisíc korun, uvedl Mikoška s tím, že se budou vyčíslovat po odčerpání vody. "Voda zaplavila sklepy do výšky půl metru. V části z nich byly již nainstalované regály a další zařízení archivu. Škody se teprve vyčíslují," řekl David Povolný z tiskového odboru univerzity.

Potoky vody tekly při přeháňce Běhounskou a Českou ulicí v centru města, kde kanalizace nestačila odvádět vodu. Ve Smetanově ulici voda pronikla do jedné z restaurací. V ulici Cejl déšť poškodil střechu staršího domu; nikdo nebyl zraněn.

Zdroj ČTK

Foto HZS JMK

Štítky voda, déšť, přívalový, laguna, zatopené, povodně, Brno, Cejl, tramvaje, vykolejení, knihovna, atrium, Jaroslav Mikoška, střecha, Masarykova univerzita, Dopravní podnik města Brna, Hana Vacková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přívalový déšť v Brně: stály tramvaje, škody hlásí knihovna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.