Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prezidentovi Zemanovi ukázalo v Brně červenou kartu 500 lidí

Přes 500 lidí se dnes sešlo v Brně na Malinovského náměstí, aby ukázali prezidentovi Miloši Zemanovi symbolickou červenou kartu. Nelíbí se jim, jak Česko zastupuje v zahraničí, jak hovoří o lidských právech i jak veřejně vystupuje v Česku.

Na červenou kartu mohli lidé napsat vzkaz a vhodit jej do krabice, kterou organizátoři pošlou na Pražský hrad. Podobná akce se dnes uskutečnila i v Praze na Národní třídě, zúčastnilo se jí několik tisíc lidí.

"Nesouhlasíme s tím, jakým způsobem nás prezident zastupuje v zahraničí, a chceme upozornit na neblahé dopady jeho počínání," uvedla organizátorka Šárka Václavíková. Narážela tak převážně na nedávnou návštěvu Zemana v Číně, kde hovořil o tom, že Česko uznává vládu Číny v Tibetu a dokonce prohlásil, že se Česko může v Číně učit, jak stabilizovat společnost. Na to konto si demonstranti nachystali transparent, kde dali rovnítko mezi snímky Zemana a posledního komunistického prezidenta Gustáva Husáka a mezi pojmy stabilizace a normalizace.

Organizátoři rozdali podle svých slov na 500 červených karet. Někteří demonstranti si donesli vlastní. Rozdali také 40 píšťalek, kterými pak Zemana symbolicky vypískali společně se zdviženou kartou. Demonstranti kritizovali také Zemanovy výroky k 17. listopadu, tedy že se na Národní třídě před 25 lety konala jedna z mnoha demonstrací a že brutální policejní zásah nebyl nijak neobvyklý.

Z Malinovského náměstí se lidé vydali na náměstí Svobody, kde vzkazy vhodili do krabice a zároveň mohli podepsat petici za Zemanovo odstoupení. Akce se zúčastnili i některé známé osobnosti, například herec Zdeněk Junák či nově zvolený senátor za lidovce Zdeněk Papoušek.

Zdroj: ČTK
Foto: Petr Albrecht

Štítky ČR, Zeman, demonstrace, Brno, Miloš Zeman, červená karta, Česko, Čína, Národní třída, Praha, Gustáv Husák, Pražský hrad, Zdeněk Junák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezidentovi Zemanovi ukázalo v Brně červenou kartu 500 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.