Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prezident zahájil návštěvu Jihomoravského kraje

Prezident České republiky Miloš Zeman spolu s manželkou Ivanou zahájil v pondělí 1. prosince 2014 třídenní návštěvu Jihomoravského kraje. Přivítal ho hejtman Michal Hašek, který bude hlavu státu po tři dny návštěvy na jihu Moravy doprovázet.

V samotném úvodu své cesty prezident zavítal do sídla Krajského úřadu Jihomoravského kraje, kde se setkal se členy krajského zastupitelstva a starosty obcí s rozšířenou působností.
Hejtman Hašek při svém uvítání zdůraznil, že Jihomoravský kraj je jedničkou mezi regiony v oblasti vědy, výzkumu a inovací.

„Vážím si toho, že práce zastupitelstva je čestným soubojem myšlenek a názorů, kdy se na velkých tématech dokážeme dohodnout. Díky naším příspěvkovým organizacím jsme de facto největším zaměstnavatelem v kraji. Chceme být zaměstnavatelem zajímavým a perspektivním," řekl hejtman Michal Hašek.
 V následné diskusi prezident České republiky odpovídal na dotazy týkající se domácí i mezinárodní politické situace. Poděkoval hejtmanovi za přijetí a oznámil, že jmenoval Michala Haška jako předsedu Asociace krajů ČR svým poradcem pro regionální rozvoj.

Vyjádřil rovněž nesouhlas s návrhem na zvýšení platu poslanců a senátorů o 14 procent a v případě schválení by zákon vetoval. Podle něj by se platy zákonodárců měly zvýšit o 3,5 procenta stejně jako u pracovníků veřejného sektoru. V diskusi se prezident vyjádřil také k budoucnosti naší armády. „Hájím názor, že jako člen NATO bychom se měli specializovat, a nabízet ty produkty armády, ve kterých vynikáme. Jde mimo jiné o polní nemocnice či protichemické jednotky. Jsem zastáncem zahraničních misí, je pro nás výhodnější bojovat s teroristy tisíce kilometrů od našich hranic,“ uvedl prezident Zeman. 
Hejtman Michal Hašek předal hlavě státu oficiální dar Jihomoravského kraje – kolekci vín jižní Moravy z vinařské školy ve Valticích a sklenice s karafou na víno.

V další části programu prezident republiky besedoval s řediteli jihomoravských škol, nemocnic, příspěvkových organizací a se zástupci odborů. V rámci prvního dne cesty po jižní Moravě navštíví prezident Miloš Zeman také Univerzitu obrany, kde bude besedovat s vedením školy, studenty i válečnými veterány. Odpolední část programu tvoří návštěva Blanska.
V průběhu zítřka navštíví Miloš Zeman postupně Židlochovice a Lednici, kde se setká jak s představiteli samospráv, tak s občany měst. V areálu mikulovského zámku se pak zúčastní předání Cen Jihomoravského kraje. Ve středu 3. prosince 2014 zamíří prezident republiky do Boskovic.

Zdroj: KÚ Jimororavský kraj

Štítky Jihomoravský kraj, návštěva, Česko, Michal Hašek, Miloš Zeman, Morava, NATO, Asociace krajů České republiky, Univerzita obrany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident zahájil návštěvu Jihomoravského kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.