Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Postavy z Hvězdných válek podpořily nemocné děti

Symbolický šek na částku 10 tisíc korun určenou k zakoupení cívky do magnetické rezonance darovali v závěru srpna zástupci 501. legie ze Star Wars Klinice dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno a Nadačnímu fondu Krtek. Pro záporné postavy z legendárního filmu byla taková forma dobročinné akce v podstatě premiérou.

Členové mezinárodní kostýmové a charitativní organizace 501st Legion jsou v České republice zastoupené jednotkou Czech Garrison. Poslání Legie je dvojí - propagovat fenomén Star Wars kostýmy, které přesně odpovídají filmovým předlohám, a díky této propagaci se věnuje i charitě.

„V České republice je stále problém, že jsme bráni za blázny v kostýmech, ale nikdo už nevidí tu charitativní složku, která za tím stojí. V zahraničí je tomu přesně naopak,“ popisuje nelehkou pozici Legie Martin Charvát, představitel Sithského Lorda Darth Vadera. „Na centra dětských nemocnic se snažíme dostat již poměrně dlouhou dobu, ale kvůli veřejnému pohledu na nás a možná i strachu z něčeho nového se nám to čtyři roky nedařilo. Poprvé až právě na konci srpna v Brně,“ dodává.

Proč se vůbec postavy z Hvězdných válek rozhodly, že pomůžou dětské onkologii? „Katie, dcera zakladatele 501st Legion Albina Johnsona, zemřela v útlém věku na nádorové onemocnění mozku, a proto jsem vybíral oddělení, které bude mít jistou symboliku,“ vysvětluje Charvát. Sám díky tomu četl několik článků zabývajících se nádory mozku dětí a narazil na pana doktora Karla Zitterbarta z brněnské onkologie. „A byl to on, kdo mě nasměroval na Nadační fond Krtek,“ doplňuje.

V sobotu 25. srpna pak skupina filmových postav vedená Darth Vaderem navštívila děti přímo na klinice a přinesla jim hračky od partnera 501. legie, společnosti Hasbro. Hlavně ale zástupcům Fakultní nemocnice a Nadačního fondu Krtek předala šek na částku 10 tisíc korun, kterou se podařilo získat díky spolupráci s Pražským filmovým orchestrem. „Doufáme, že jsme nemocné děti podpořili v jejich nelehkém boji,“ uzavírá skromně Martin Charvát, alias Darth Vader.

Historie Czech Garrison

Ačkoliv 501. legie funguje již 15 let, jednotka Czech Garrison je poměrně mladá a zítra, ve středu 19. září 2012, oslaví své teprve čtvrté výročí od založení. Z několika mála nadšenců se rozrostla až na současných 33 aktivních členů vlastnících kostýmy záporných postav ze světa Star Wars.

Foto: Czech Garrison

Štítky Star Wars, nadační fond, Fakultní nemocnice Brno, Česko, Darth Vader, Hasbro, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Postavy z Hvězdných válek podpořily nemocné děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.