Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pokud prvního máje vyjdou extrémisté do ulic, budou blokováni

Pokud se pravicoví radikálové sejdou na 1. máje v Brně, uskuteční se také setkání jejich odpůrců pod názvem Brno blokuje 2014! Zatímco příznivců Dělnické mládeže by mělo dorazit okolo 600, pořadatelé protiakce doufají, že přijde 2000 jejich odpůrců.

Za svolavatele připravovaného shromáždění proti extremismu to dnes řekl Svatopluk Bartík. V Brně ohlásila Dělnická mládež na 1. máje dva pochody, ale je možné, že se připojí k obdobné akci v Ústí nad Labem. 

"Rozhodně není cílem vyvolávat střety, nebo jakkoli bránit policii v práci. Chceme jen pokojnou formou ukázat, že ve městě extremisty nechceme," uvedl Bartík k případnému pochodu v Brně. Na sociální síti Facebook již svoji účast na protestu proti radikálům potvrdilo 700 lidí. 

Bartík připomněl, že extremisté se scházeli v Brně na 1. máje vždy každý druhý rok. Loni tuto tradici porušili. Ve městě by se tak nyní shromáždili po dvouleté přestávce. "Pokud nedorazí vůbec, bude to nejlepší," uvedl. 

Otázkou podle něj je, kde se vlastně příznivci Dělnické mládeže, úzce propojené s uskupením Dělnická strana sociální spravedlnosti, sejdou. V Brně ohlásili na radnici Brno-střed na 1. máje dva pochody, patrně aby si tak mohli až na poslední chvíli vybrat místo pro jejich pořádání. Zároveň se ale má konat ve stejném čase setkání radikálů také v Ústí nad Labem. 

Předseda Dělnické mládeže Erik Lamprecht dnes řekl, že není jasné, zda akce v Brně bude. "Pokud bychom ji zrušili, připojili bychom se k akci připravované v Ústí nad Labem. Více budeme vědět přibližně v polovině dubna," uvedl.

V roce 2011 se v Brně sešlo v prvomájovém průvodu asi 500 radikálů. Kvůli výtržnostem policie zadržela 15 lidí. Ve stejný čas proti nim v ulicích protestovalo 2000 lidí.

Na letošní 1. máj byla v Brně ohlášena první demonstrace Dělnické mládeže od 11:00 do 20:00 na Kapucínském náměstí. Její součástí by měl být průvod ulicemi Josefská, Novobranská, Jánská a Římským náměstím. Druhá demonstrace je ohlášena od 10:00 do 20:00. Místem konání je park před pavilonem Anthropos. Její součástí by měl být průvod po ulicích Pisárecká, Hlinky,
Veletržní a končící zase v parku.

Na shromáždění radikálů se připravuje policie i radnice Brno-střed. V případě porušení zákona mohou jejich zástupci toto shromáždění rozpustit.

Zdroj ČTK

Štítky Dělnická mládež, Brno, shromáždění, první květen, první máj, Brno blokuje 2014, odpůrci, zprávy, Svátek práce, Svatopluk Bartík, policie, Ústí nad Labem, Facebook, Dělnická strana sociální spravedlnosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokud prvního máje vyjdou extrémisté do ulic, budou blokováni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.