Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podomní prodejci energií se zaměřují hlavně na důchodce

Skončila vám smlouva a musíte s námi uzavřít novou. Nabízíme nejlepší tarif na trhu, se kterým ušetříte několik tisíc. To jsou jen některé triky, kterých využívají podomní prodejci. Ačkoli je od roku 2012 tento druh prodeje bez předchozí domluvy v Brně zakázaný, energetická společnost E.ON v posledních týdnech zaznamenala nárůst těchto případů.

Obchodníci slibují zajištění přepisu smlouvy a dodávky levnějšího plynu. „Nechají si podepsat plnou moc a vyúčtují čtyři tisíce korun. Lidem vydají doklad o zaplacení, na kterém jsou uvedené falešné údaje,“ řekl mluvčí firmy Vladimír Vácha.

Koncem února se prodejci objevili v Okrouhlé ulici v Bohunicích. „Dva muži ve věku devětadvacet a šestatřicet let nabízeli lidem změnu dodavatelů plynu a elektřiny. Místním se zdáli podezřelí, proto kontaktovali strážníky,“ sdělil mluvčí brněnských strážníků Michal Simandl. Chováním dvojice se bude zabývat přestupková komise.

Jedné ženě prodejci dokonce zrušili smlouvu na dodávku plynu, novou ale nezajistili. „Paní tak přestala odebírat plyn bez jakékoliv náhrady,“ popsal Vácha.

Podvodníci si vybírají hlavně důchodce, u kterých snadno vyvolají strach. „Pokud už odběratelé pustí do bytu neznámého hosta, v žádném případě by mu neměli dávat peníze v hotovosti, podepisovat plnou moc či jiné dokumenty,“ varoval Vácha. Doplnil, že například E.ONu platí zákazníci bezhotovostně, zálohy tedy nikdy nevybírá v hotovosti.

Společnost navíc v Jihomoravském kraji nevlastní distribuční zařízení na rozvod plynu. „Aktuálně zvažujeme podání trestního oznámení na neznámého pachatele pro podvodné jednání a poškození dobrého jména společnosti,“ informoval Vácha.

Zkušenost s podomními prodejci má i Jarmila Šafářová. „Jednou jsem otevřela mladému muži, který se nedal odbýt. Pod nátlakem jsem podepsala smlouvu. Rychle jsem si však uvědomila, že jsem udělala chybu, proto jsem ho ještě v domě dostihla, papíry mu vytrhla a roztrhala,“ svěřila se důchodkyně.

Pokud se k lidem budou podomní prodejci snažit dostat, mohou se Brňané obrátit na brněnské strážníky. Při včasném zavolání dostihne hlídka často obchodníky ještě na místě.

Autoři

Štítky E.ON, prodejci, podvodníci, Brno, Jižní Morava, zprávy, Brno-Bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podomní prodejci energií se zaměřují hlavně na důchodce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.