Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Onderka se bude věnovat funkci zastupitele, práci a nejbližším

Dosluhující primátor Brna Roman Onderka (ČSSD) se bude po odchodu z funkce věnovat zaměstnání, svým nejbližším a zastupitelské práci. Nadále bude hájit zájmy občanů Brna, řekl dnes novinářům. Bližší informace o svém dalším zaměstnání neuvedl.

V osmiletém období, kdy město vedl, se podle něj podařilo zastavit zadlužování města. Z působení si Onderka odnáší osobní zkušenosti, vítězství i relativní prohry. Onderku by měl s největší pravděpodobností nahradit lídr vítězného hnutí ANO Petr Vokřál. ANO uzavřelo koalici s Žít Brno, lidovci a zelenými. Ve vedení města nahradí ČSSD a ODS.

Kvůli stížnosti na volby není jasné, kdy se ustavující zastupitelstvo s volbou nového primátora uskuteční. Soud musí o návrhu na neplatnost voleb rozhodnout do půli listopadu. Pokud budou volby platné, zastupitelé by se poprvé pravděpodobně sešli do konce měsíce. Do té doby bude primátorem Onderka. Poté odejde do opozice. "Stejně jako uplynulých třicet let budu chodit do práce a věnovat se funkci zastupitele. ČSSD v Brně dosáhla druhého nejvyššího výsledku, získala největší počet mandátů v rámci Brna, a proto podporu občanů vnímám jako velký závazek," řekl Onderka.

Podle něj se Brno za jeho působení stalo ekonomicky zdravým městem. "Není to jen slogan, ale reálná skutečnost, na které lze stavět perspektivní budoucnost města. Zastavili jsme zadlužování a snížili dluh v kombinaci s realizací projektů, jako byly rekonstrukce Špilberku, vily Tugendhat, a dalších projektů jako modernizace vozového parku nebo vybudování téměř tří tisíc míst v mateřských školách," uvedl Onderka.

Na druhé straně si je vědom potíží Brna například v dopravě. "Brno trápí problémy jako jiná velká města. Rozvoj automobilové dopravy předběhl investice do infrastruktury a letitý deficit se těžko dohání. S tím souvisí obtížná průjezdnost města zvláště ve špičkách, nedostatečná kapacita parkovacích míst nebo možnost většího začlenění cyklodopravy do systému," řekl. Doplnil, že ne všem Brňanům se mu podařilo vysvětlit, že ani osm let není dostatečná doba na splnění všech jejich očekávání. "Stejně jako v domácím rozpočtu, tak i v městském rozpočtu mají přednost priority v daném čase. Člověk si taky nepořídí smoking, když nemá bundu na zimu. Proto nemůže město zastavit investice do dopravy, aby vybudovalo třeba zábavní park," dodal Onderka.

Podle něj si také lidé myslí, že primátor má diktátorské pravomoci. "Myslí si, že když je třeba, bouchne do stolu a rozhodne, že takhle to bude. Primátor by měl být bezesporu zkušeným kapitánem velké lodi, ale při hlasování má pouze jeden hlas z celkového počtu 55 zastupitelů. Hledání konsensu a vyvažování zájmů jednotlivých skupin není vždy jednoduché," řekl Onderka. Zkušenosti s vedením města si považuje. "Stát v čele Brna je bezesporu velká čest," zdůraznil. Novému vedení žádné rady dávat nehodlá. "Je však nutné říct, že přestože Brno zaujímá významné postavení v oblasti vědy, výzkumu a inovací, nové vedení by nemělo jeho řízení pojímat jako experiment," uzavřel Onderka.

Zdroj: ČTK

Štítky Roman Onderka, Brno, primátor, ČSSD, volby, ANO 2011, doprava, Petr Vokřál, Žít Brno, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Onderka se bude věnovat funkci zastupitele, práci a nejbližším  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.