Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ombudsman přijal za čtvrt roku skoro dva tisíce podnětů

Celkem 1864 podnětů přijal ve třetím čtvrtletí roku 2012 veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský, oproti stejnému období loňského roku je to o 267 podnětů více. Nejvyšší početní nárůst zaznamenal ombudsman v oblasti veřejné správy, a to 1121 podnětů.

„Vedle toho jsem obdržel 59 podnětů v agendě ochrany před diskriminací. V souvislosti s působností v oblasti sledování zajištění cizinců a výkonu správního vyhoštění jsem obdržel 669 rozhodnutí k monitoringu,“ sdělil ochránce práv, který úřaduje v Brně.

Dodal, že v agendě veřejné správy bylo nejvíce podnětů z oblasti sociálního zabezpečení, dále stavebního řízení a územního plánování a ze správy zaměstnanosti a práce.

Varvařovský vydal několik doporučení a stanovisek jak ve veřejné správě, tak v legislativní oblasti. Pochybení například ombudsman shledal u orgánu sociálně-právní ochrany dítěte v případu povinnosti řádné přípravy dítěte na styk s druhým rodičem.

„Opakovaně dlouhodobě se nezletilé dítě nevidělo s matkou, se kterou nežije ve společné domácnosti, aniž by byly prokázané vážné důvody odmítání styku s ní. Orgán nepřistoupil k uložení výchovného opatření jako je napomenutí otce a podobně,“ uvedl Varvařovský.

Poznamenal ještě, že úkolem rodiče, který dítě vychovává, je vytvořit příznivé podmínky ke styku s druhým rodičem a nelze akceptovat argumentaci, že dítě nelze nutit.

Ombudsman vydal i doporučení k naplňování práva na rovné zacházení v přístupu k předškolnímu vzdělávání. Kancelář se zabývala problematickými procesními aspekty při přijímání dětí do mateřských škol a nedostatečným odůvodněním jejich nepřijetí, nebo také neposkytnutím zdravotní péče z důvodů etnického původu.

V legislativní oblasti se Varvařovský zaměřil na ochranu veřejného zájmu proti povolení stavby fotovoltaické elektrárny nebo se zabýval novelou zákona o rozpočtových pravidlech.

Napsala Lenka Horáková, Mediafax

Štítky Pavel Varvařovský, ombudsman, Brno, právo, veřejná správa, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ombudsman přijal za čtvrt roku skoro dva tisíce podnětů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.