Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ohlédnutí za rokem 2012: Brno se posunulo kupředu, ale…

Konec roku je vždy spojen s ohlédnutím zpět a bilancováním. Co se nám podařilo, v čem jsme byli úspěšní, co naopak nevyšlo, co jsme neudělali, v čem jsme se mýlili. Tady je zpětný pohled, čím žilo v roce 2012 město Brno.

Hned na jeho začátku přišlo Brno a celá jižní Morava o pravidelné pozemní regionální televizní vysílání, když celoplošná komerční televize FTV Prima na základě nové licence a spuštěním programu Prima Family zrušila od 1. ledna sdílení frekvencí pro soukromá televizní studia v regionech, která na Primě svoje zpravodajské dvacetiminutovky vysílala.

K největším událostem, které daleko přesahují hranice Brna, patřilo bezesporu znovuotevření zrenovované vily Tugendhat. K slavnostnímu přestřižení pásky došlo ve výjimečný den 29. února a od března, kdy byla zpřístupněna, si ji do konce roku přišlo prohlédnout na 45 tisíc návštěvníků.

A světové památce hmotného kulturního dědictví Unesco je věnována i ucelená monografie, na jejímž obsahu se podílela třicítka odborníků a která byla slavnostně pokřtěna začátkem prosince.

A když už jsme u těch historických publikací, musíme připomenout, že po dlouhých čtyřiceti letech spatřil světlo světa první díl z plánovaných sedmisvazkových nových Dějin Brna.

Opravdovým unikátem pak bylo na zahájení letní turistické sezóny otevření kostnice pod kostelem svatého Jakuba, která je po pařížských katakombách druhým největším komplexem svého druhu v Evropě a byla zařazena do takzvané funerální průvodcovské trasy brněnského turistického centra.

A do třetice: během roku byla staticky zajištěna a 17. prosince pro veřejnost opět otevřena Stará radnice, nejstarší světská stavba v Brně. Zároveň si prošel rekonvalescencí v dočasném exilu v Moravském zemském muzeu i pověstný krokodýl, který se po ozdravné kúře vrátil na konci listopadu zpět spolu s kolem do průchodu radniční věže.

Brno také slavilo. Připomnělo si 190 let od narození Gregora Johana Mendla, otce genetiky, který svá bádání realizoval v augustiniánském klášteře na Starém Brně.

Poctou světovému skladateli, který žil a tvořil v Brně, byl letošní ročník bienále Mezinárodního hudebního festivalu Janáček Brno 2012.

Brňanům i přespolním se hodně ulevilo v dopravě. Na konci letních prázdnin byly zprovozněny tolik očekávané Královopolské tunely na velkém městském okruhu a přes rok uzavřená ulice Pionýrská u Lužánek. V samotném historickém jádru pak byla kompletně zrekonstruována dolní část ulice Orlí spolu s Měnínskou a Novobranskou.

Brno je městem zeleně a jeho chloubou jsou městské parky. Ukončení několikaleté revitalizace se na jaře dočkal nejstarší veřejný park v českých zemích - Lužánky, v duchovním centru metropole v okolí katedrály na Petrově pak Kapucínské zahrady, Denisovy sady a Studánka.

Byla ukončena další etapa rekonstrukce parku Špilberk v jeho severní části nad ulicí Údolní spolu s Malým Špilberkem mezi Pellicovou a Úvozem.

A teď zavítáme na přehradu. S novou plavební sezonou byly na vodu spuštěny poslední dvě nové lodě, které uzavřely obměnu brněnské lodní flotily, která je unikátní svým elektrickým pohonem.

Cestou z přehrady po pravém břehu řeky Svratky si cyklisté a bruslaři od podzimu vychutnávají nový úsek cyklostezky v jižní části města mezi ulicí Renneskou a Kšírovou.

Městská část Žebětín se dočkala nové základní školy, děti bez domova se z nevyhovujících prostor na Hlinkách přestěhovaly do moderního komplexu Chovánek na okraji Bystrce.

Statisíce lidí si opět na přelomu května a června vychutnaly festival Brno - město uprostřed Evropy, či přehlídku múz Divadelní svět Brno, jehož letošní ročník byl ve znamení let šedesátých a Miloše Formana. Turisté si nenechali ujít program Brněnského kulturního léta a návštěvy galérií a výstavních síní se zajímavými expozicemi, výstavami a projekty.

K těm úspěšným patřil projekt Janáčkovy akademie múzických umění, která v říjnu otevřela svoji vlastní multikulturní scénu - Divadlo na Orlí - a dostala tak pod jednu střechu budoucí herce a muzikanty.

Cílem návštěvníků byly i nové interaktivní programy ve Hvězdárně a planetáriu na Kraví hoře, kterou v soutěži odborná porota projektantů a architektů vyhlásila Stavbou roku 2012.

Co ale Brnem v roce 2012 hýbalo asi nejvíce, byla strhující jízda hokejové Komety za mistrovským titulem. A ke sportovním úspěchům rozhodně patří i návrat Zbrojovky mezi naši fotbalovou elitu.

A co zařadit mezi neúspěchy?

Na prvním místě asi zmrazení procesu tvorby a schvalování nového územního plánu města. Ten stávající je z roku 1994. Důvod? Zrušení nadřazeného dokumentu - Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje - Nejvyšším správním soudem.

Na druhém místě pak malý výnos z prodeje městského majetku: chátrající palác Jalta v sousedství Nové radnice, budovy Dětského centra Brno v ulici Hlinky, hotel Myslivna v Kohoutovicích...

I to způsobilo, že rozpočet města na rok 2013, který zastupitelé schválili 11. prosince, je vedle nižších daňových příjmů a novému zákonu o rozpočtovém určení daní, který Brno připravil o více než 200 milionů korun, o celou jednu miliardu chudší než ten letošní.

Foto: Magistrát města Brna

Štítky ohlédnutí, retrospektiva, rok 2012, Brno, TV Prima, Jihomoravský kraj, FTV Prima, Evropa, UNESCO, Miloš Forman, Divadelní svět Brno, Špilberk, vila Tugendhat, Moravské zemské muzeum, Janáčkova akademie múzických umění v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ohlédnutí za rokem 2012: Brno se posunulo kupředu, ale…  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.