Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Odstartovalo druhé kolo HOBITa

Že projekt HOdina BIologie pro živoT (zkráceně HOBIT) má smysl, ukázal před časem čin dvou žáků základní školy v Židlochovicích na Brněnsku, kteří jako jediní z náhodných svědků kolapsů staršího muže dokázali zareagovat a resuscitací obnovit jeho životní funkce. I díky tomu, že nedlouho předtím prošli právě HOBITem, který připravilo Mezinárodní centrum klinického výzkumu při Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC).

V těchto dnech odstartovala druhá etapa projektu, která ve vybraných základních školách a gymnáziích na jihu Moravy zjišťuje, jak dokázali školáci a studenti prezentované informace vstřebat a uchovat ve svých hlavách k potenciálnímu využití. Pomocí výukových filmů se učili zachránit život, když včas poznají příznaky cévní mozkové příhody a srdečního infarktu.

Dvouletý projekt si klade za cíl naučit děti rozpoznat příznaky obou nebezpečných zdravotních postižení a umět rychle pomoci. V České republice totiž zemře na cerebrovaskulární (cévně mozkové) nebo kardiovaskulární onemocnění každý druhý člověk.

Ročně ve světě usmrtí více než 22 milionů lidí. „Moderní medicína by ale dokázala mnoho úmrtí i následků onemocnění odvrátit, kdyby lidé věděli, jak při prvních projevech zasáhnout. Vzdělávací kampaně jsou bohužel buď minimálně účinné, nebo neúčinné – veřejnost informace z médií nevnímá. Řada odborníků ve světě i tuzemsku proto navrhuje vzdělávání populace o nejzávažnějších nemocech a diagnostice systematicky už ve školách,” uvedl garant projektu Robert
Mikulík.

Výzkum povědomí o infarktu a mozkové příhodě, provedený v roce 2009 v Jihomoravském kraji, ukázal, že školáci nemají téměř žádné potřebné znalosti k záchraně života, pokud by byli přítomni infarktu nebo záchvatu mozkové mrtvice. Proto se centrum klinického výzkumu FNUSA-ICRC s odborníky na cerebrovaskulární a kardiovaskulární onemocnění spojilo s více než 50 pedagogickými specialisty.

Společně realizují vzdělávací projekt, jehož cílem je zvýšit povědomí školáků a mladších gymnazistů na jihu Moravy o příznacích srdečního infarktu a cévní mozkové příhody a způsobu efektivní pomoci. Naučný film objasňuje podstatu cerebrovaskulárních a kardiovaskulárních onemocnění, ukazuje jejich příznaky a správnou reakci na ně.

„Pro záchranu života si stačí zapamatovat pouze minimum základních informací – rozeznat signály, rychle reagovat a transportovat pacienta ihned do nemocnice. Každou minutu totiž odumírají dva miliony mozkových buněk a léčba je účinná pouze v prvních čtyřech a půl hodinách od prvních příznaků. Čím dřív se pacient dostane do lékařské péče, tím vyšší je jeho šance na uzdravení,” upozornil Mikulík.

Již v září prošli testováním znalostí a následným vzdělávacím programem školáci a studenti z celkem 37 zapojených škol po celé jižní Moravě. Nynější druhé testování má zjistit, jaké znalosti si z výukové části programu odnesli. Potrvá do 6. února.
Souběžně je vyhlášena kreativní soutěž, která nabádá k vytvoření originálního plakátu nebo videa s informacemi o těchto závažných onemocněních, které by zároveň mohly sloužit jako forma edukační kampaně.

Výtvory bude hodnotit odborná komise, která v první fázi vyřadí ty s nesprávnými faktickými údaji. Poté se do hodnocení zapojí i veřejnost prostřednictvím facebookového profilu projektu www.facebook.com/projekthobit. Uzávěrka je již tento čtvrtek.

Zdroj: fnusa.cz
Foto: projekthobit.cz

 

Štítky projekt, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Mezinárodní centrum klinického výzkumu, infarkt, Hobit aneb cesta tam a zase zpátky, Židlochovice, Brněnsko, mrtvice, Morava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odstartovalo druhé kolo HOBITa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.