Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Od AZ Tower po VUT; nejvyšší budovy Brna

Ve světě neustále zuří prestižní boj o nejvyšší budovu světa. Z USA, kde dříve rostly největší mrakodrapy, se hlavní dění přeneslo do východoasijských a později zemí blízkého východu. Česká podoba tohoto závodu probíhá v mnohem menším měřítku, přesto však není nezajímavá. Hlavní trumf v ruce u nás v současnosti drží Brno.

Nejvyšší budovou světa je s 828 metry Burž Kalifa v Dubaji. Ten v roce 2010 skokově navýšil rekord Tchaj-wanského Taipei 101 s jeho 509 metry. 

Nejvyšším českým mrakodrapem je brněnský AZ Tower z roku 2013. Oproti dubajskému rekordmanovi je téměr osmkrát menší, ale ve srovnání se svým okolím je srovnatelně nepřehlédnutelný. Stavba, která byla zahájená 20. dubna 2011 trvala dva roky a stála celých 800 milionů korun. Investorem a provozovatelem kancelářského, obchodního a obytného centra je společnost Properity, generálním dodavatelem stavby pak byla firma PSJ. Budovu navrhla architektonická kancelář Burian - Křivinka. Oproti původnímu plánu na 85metrovou železobetonovou stavbu narostl AZ Tower až na 109,5 metrů plus ocelová nástavba. Vnitřní celkovou plochou 17.000 metrů čtverečních kanceláře, obchody a byty se vyrovnají dvěma a půl násobku velikosti fotbalového hřiště.

AZ Tower v době svého otevření překonal svou výškou dlouholetého předchozího rekordmana, pražskou City Tower z roku 1993. Ta byla postavena jako budoucí sídlo Československého rozhlasu, ten však tuto 109metrovou budovu z důvodu nadměrnosti nikdy nevyužíval a po dlouhém vyjednávání ji až v roce 2000 prodal soukromé společnosti ECM Real Estate. 

Kdo překoná AZ Tower?

Kandidátů na překonání výšky brněnského premianta je hned několik. Několik desítek metrů od AZ Tower by měl vyrůst mrakodrap Palác Heršpická, který by měl podle návrhu známé architektky Evy Jiřičné dosáhnout do výšky 117 metrů. Do nedávné doby se zdála být vyzyvatelkou i severomoravská Ostrava se svým mrakodrapem Jindřich Plaza, jak ale v roce 2012 přiznal investor projektu společnost RPG, ekonomická situace si vyžádala přehodnocení plánů a Ostrava se tak do souboje o nejvyšší budovu v zemi nezapojí. 

V Praze se v minulých letech hodně mluvilo o projektu tzv. Blue Tower, která by měla dosáhnout až 200 metrů. Nyní je však kolem stavby ticho, které nevěstí žádný výrazný ruch. Ani další pražské projekty nyní nijak zásadně nepostupují vstříc k realizaci. Často zmiňované 160metrové mrakodrapy na Pankráci, kvůli kterým hrozilo vyškrtnutí Prahy ze seznamu UNESCO, šly definitivně k ledu, další věže na Opatově pak narazily na odpor místních obyvatel. 

Jak se zdá, AZ Tower si svůj primát ještě nějaký čas ponechá. Jak prospěšné podobné stavby pro společnost jsou ponecháme k individuálnímu posouzení čtenáře, citlivě zvolený projekt však dle nás může přinést svému městu jistou dávku prestiže a kvality do veřejného prostoru. 

Nejvyšší budovy v Brně

Štítky nejvyšší budovy, Brno, infografika, schéma, AZ Tower, Spielberk Tower B, VUT, srovnání, mrakodrap, USA, projekt, Dubaj, Praha, Ostrava, Eva Jiřičná, Československý rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od AZ Tower po VUT; nejvyšší budovy Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.