Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nová rozhledna otevřena mezi vinohrady u Veselí n. Moravou

Nová 15 metrů vysoká rozhledna se dnes dočkala slavnostního otevření na kopci Radošov u Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Rozhledna má tvar číše na víno a je ze dřeva a oceli. Její stavba stála 3,5 milionu korun, řekl místostarosta Veselí nad Moravou Petr Kolář. Tvar rozhledny je podle místostarosty symbolický. Rozhledna totiž stojí mezi vinohrady.

Slavnostního otevření se zúčastnilo 200 lidí. "Návštěvníci mohli z horní plošiny rozhledny dohlédnout až na kopec svatého Antonínka, který je významným moravským poutním místem, dále na Velkou Javořinu, Buchlovské vrchy a na jihu na Pálavu u Mikulova," vyjmenoval Kolář.

Součástí projektu je vybudování dvou turistických tras kolem města. Desetikilometrová je pro pěší a pětadvacetikilometrová pro cyklisty. Celkem je na nich 19 zastavení, která přibližují turistům přírodu i historii Moravského Slovácka.

Podle Klubu přátel rozhleden je nyní na Moravě skoro 90 vyhlídkových věží. Asi čtvrtina vznikla v uplynulých pěti letech, kdy se stavba rozhleden rozmohla. Radnice do nich dávají peníze ve snaze oživit zájem turistů o známé přírodní lokality. Nové věže plánují v Jihomoravském kraji například v Žernovníku u Blanska, kde vznikne vyhlídka ze starého vodojemu. V nedaleké Roubanině bude určená pro noční návštěvy, protože na ní bude hvězdářský dalekohled.

Zdroj ČTK

Štítky Radošov, Veselí nad Moravou, rozhledna, výlet, stavba, vinohrady, Morava, Petr Kolář, okres Hodonín, Velká Javořina, Mikulov, Pavlovské vrchy, Slovácko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová rozhledna otevřena mezi vinohrady u Veselí n. Moravou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.