Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nejvyšší soud: Stáčení tachometrů je trestným činem

Nejvyšší soud (NS) rozhodl, že přetočení tachometru na prodávaném ojetém voze je trestný čin podvodu, když tím prodejce auta způsobí kupujícímu škodu nad 5000 korun. Jde o nový právní názor NS, který je vodítkem pro ostatní soudy, policii i státní zástupce v případech, že budou řešit obdobné kauzy. Dnes řekl mluvčí NS Petr Knötig.

"Ve věci panovala značná nejednotnost. Tyto kauzy lze řešit podle současného trestního zákoníku, aniž by se kvůli většímu potírání těchto podvodů musel jakkoli upravovat," uvedl.

Přetáčení tachometrů u prodávaných ojetých aut je v ČR poměrně časté. Podle odhadů některých odborníků má přetočený tachometr a snížený počet ujetých kilometrů zhruba polovina prodávaných ojetých vozů v zemi. Cílem je auto "omladit" a na jeho prodeji vydělat víc.

Problematice nákupů ojetých vozů jsme se věnovali v samostatném článku Kupujeme ojetinu.

Zdroj ČTK

Štítky soud, stáčení tachometrů, brno, rozhodnutí, trestný čin, Nejvyšší soud České republiky, ojeté auto, Česko, Trestní zákoník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvyšší soud: Stáčení tachometrů je trestným činem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.