Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Největší pozornost vyžaduje v brněnské zoo nestor kea

Přes tři sta druhů zvířat chová na ploše osmatřiceti hektarů brněnská zoo. Do bystrckého lesoparku na Mniší hoře se na ně ročně přijde podívat více než dvě stě tisíc návštěvníků. Mezi největší miláčky Brňanů patří mláďata ledních medvědů, která však zahradu brzo opustí.

Zoo funguje v Brně od roku 1953 a o téměř jeden a půl tisíce zvířat se v současnosti stará čtyřiadvacet ošetřovatelů. „Největší pozornost vyžaduje pták nestor kea,“ řekla mluvčí zoo Monika Brindzáková. Doplnila, že nejčastěji najíst zase dostávají šimpanzi a lachtani. „Dostávají jídlo čtyřikrát až pětkrát denně,“ sdělila Brindzáková.

Velcí jedlíci jsou lední medvědi. „Když jsou na vrcholu žravosti, sní denně každý skoro patnáct kilo masa, které zapijí litrem až dvěma rybího tuku. Na druhou stranu jsou v zimě schopni skoro čtyři měsíce hladovět,“ informovala mluvčí.

Kamčatští medvědi v době zakrmování také sežerou hromadu potravy. „Převážně se jedná o rostlinnou stravu, každý pozře dvacetikilovou vaničku s ovocem a zeleninou a kýbl ryb,“ uvedla Brindzáková.

I když na kilogramy nejvíce sežere bizon, nejdražší je nakrmit lachtana. „Příčinou je velké množství ryb v potravě,“ řekla mluvčí. Naopak nejméně spořádá korál. „Vlastně nesežere nic, protože si bere zbytky krmiva pro rybičky rozptýlené ve vodě,“ vysvětlila Brindzáková.

Ošetřovatelé o zvířata pečují, i když jsou nemocná. „Nejčastěji ochoří severská zvířata, protože arktický vzduch je sice mrazivý, ale suchý, zatímco u nás je menší mráz, ale vlhko a plýskanice,“ zdůvodnila mluvčí.

Veteránem v zahradě je šimpanz Fáben. „Je u nás od roku 1996,“ podotkla Brindzáková. Ještě nedávno držela rekord lachtanice Gejša, která ale v polovině prosince odjela do německého Lipska.

Autoři

Štítky zoo, medvěd, lední, umca, cora, kometa, nanuk, bazén, stěhování, přesun, nestor, šimpanz, lachtan, info, grafika, infografika, zprávy, Brno, 2014, Zoologická zahrada Brno, zahrada, Mniší, Lipsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší pozornost vyžaduje v brněnské zoo nestor kea  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.