Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nájemníci protestují proti pozastavené privatizaci domů

Tvrdým oříškem pro novou radniční koalici je privatizace městských bytových domů. Tu v prosinci pozastavila a 25 nemovitostí, které již schválilo k prodeji minulé zastupitelstvo, letos za původní dohodnuté ceny prodáno zájemcům nebude.

První náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL), která má majetek města na starosti, poukazuje na to, že není možné prodávat byty a domy pod cenou obvyklou. V této souvislosti nechala zpracovat analýzu.

Chápu, že stávající situace vede občany k tlaku, aby město postupovalo dosavadním, pro nájemníky výhodným způsobem. Brno je však povinno prodávat byty dle ceny obvyklé, v tom nám daly za pravdu závěry již dvou nezávislých odborných ekonomicko-právních expertiz. Město je připraveno nahradit čekatelům vzniklé náklady, pokud nebudou chtít za nových podmínek koupi realizovat,“ uvedla Liptáková.

Podle výsledků expertiz byly dosud ceny privatizovaných bytů tvořeny tak, že se posudková cena snížila u bytových domů o 50 procent a z této částky o dalších 10 procent za platbu předem.

Navíc bylo do tří let novým vlastníkům vráceno až 40 procent kupní ceny domu za předem schválené opravy. V průměru tedy byla nájemníkům při prodeji poskytnuta podpora ve výši 70 procent zastupitelstvem schválené ceny.

Za takto nastavených podmínek prodeje by město Brno přišlo jen v případě aktuálně dotčených 25 domovních celků, jedná se celkem o 358 bytových jednotek, tedy cca 1000 obyvatel, o 320 milionů korun a dotovalo by tak každou prodanou bytovou jednotku v průměru částkou 900 tisíc korun. V současné době tak nelze dle právního posouzení pokračovat v prodeji bytů pod cenou obvyklou,“ konstatovala Liptáková.

To se samozřejmě nájemníkům dotčených nemovitostí nelíbí a požadují, aby jim domy byly prodány za již schválené ceny. Mnozí z nich s koupí už napevno počítali, vzali si půjčky, hypotéky, a teď jim hrozí, že se dostanou do dluhové pasti.

Svůj požadavek hlasitě přednesli už na únorovém zasedání městského zastupitelstva a na prosazení svých požadavků vytvořili občanskou iniciativu I my jsme Brno.Ta svolala na čtvrtek odpoledne na náměstí Svobody demonstraci, které se zúčastnilo na tři sta lidí. Přišli je podpořit i členové bývalé radniční koalice – někdejší majetkový náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD) a bývalý radní a starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka (ODS). Během demonstrace vystavili protestující náměstkyni Liptákové červenou kartu.

Mluvčí iniciativy poté předali na podatelně magistrátu na Nové radnici pro primátora Petra Vokřála (ANO) otevřený dopis.

Vedení města se chce podle primátora s nájemníky a zástupci iniciativ sejít. Je připraveno řešit jednotlivě všechny případy, a to včetně případné náhrady nákladů, které nájemcům v této souvislosti prokazatelně vznikly.

Zvažuje například možnost nabídnout těmto občanům při koupi za novou vyšší cenu mimořádné půjčky s dlouhou dobou splatnosti a minimálním úrokem.

O dalším postupu privatizace bytových domů budou jednat komise bydlení a majetková. Výsledný materiál zařadí Rada města Brna na program zasedání zastupitelstva 14. dubna.

 

Štítky privatizace, dům, Klára Liptáková, bytový dům, Brno, KDU-ČSL, Petr Vokřál, Oliver Pospíšil, Libor Šťástka, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nájemníci protestují proti pozastavené privatizaci domů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.