Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nad novoročním Brnem se rozzáří Poselství věků

Jen pár hodin poté, co se o půlnoci rozloučíme se starým rokem a přivítáme ten nový, s třináctkou na konci, bude pro Brňany a nejen pro ně připraven bohatý novoroční program.

Na své si přijdou sportovci, milovníci kultury, všichni, kteří nebudou chtít trávit první chvíle nového roku pouze v pohodlí domova.

Už popáté pořádá radnice akci Novoroční Brno. „Chceme, aby si lidé neužili jen závěr starého roku, ale i celý první den roku nového. Proto je připraven program pro rodiny s dětmi, milovníky hudby, sportovní nadšence, zkrátka pro všechny, kteří se budou chtít na Nový rok podívat do města a něco zajímavého zažít,“ řekl primátor Roman Onderka.

Už po deváté hodině se začnou v centru Brna sjíždět cyklisté a jejich příznivci. V 10 hodin se pak z náměstí Svobody vydají na tradiční novoroční jízdu městem na Brněnskou přehradu.

Od 9 hodin otevírá své brány zoologická zahrada na Mniší hoře s novoročními programy a komentovaným krmením zvířat do 16 hodin.

Kdo bude ale chtít zůstat v centru, rozhodně si nenechá ujít v brněnské poledne, tedy v 11 hodin, slavnostní troubení z ochozu věže Staré radnice v podání Moravských žesťů.

Po slavnostním obědě od 14 hodin bude otevřen za zvýhodněné vstupné Labyrint pod Zelným trhem. Na tutéž hodinu připravuje Hvězdárna a planetárium na Kraví hoře novoroční program s prohlídkou nových expozic.

Od 16 hodin se pak uskuteční v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Mendlově náměstí novoroční mše svatá.

Milovníci pyrotechnických efektů se od 18 hodin mohou těšit na světelnou hudební show nad Špilberkem. Ohňostroj s názvem Poselství věků je tentokrát věnován významným výročím nového roku, kdy si připomeneme 1150 let od příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu a 690 let od založení kláštera a baziliky na Starém Brně královnou Eliškou Rejčkou.

Tvůrcem a realizátorem ohňostroje je Ivan Martinek a jeho společnost Theatrum Pyroboli, která se pravidelně zúčastňuje mezinárodní přehlídky ohňostrojů Ignis Brunensis.

Vyvrcholením svátečního programu bude ve 20 hodin novoroční koncert Filharmonie Brno v Janáčkově divadle. Filharmonici uvedou pod taktovkou dirigenta Petra Altrichtera Slovanské tance od Antonína Dvořáka.

Foto: Magistrát města Brna

Štítky nový rok, program, Brno, 2013, ohňostroj, hudba, Poselství věků, Roman Onderka, Antonín Dvořák, Eliška Rejčka, Petr Altrichter, Nanebevzetí Panny Marie, Ignis Brunensis, Cyril a Metoděj, Filharmonie Brno, Janáčkovo divadlo, Slovanské tance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad novoročním Brnem se rozzáří Poselství věků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.