Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Špilberk Food Festivalu otevřou pivo šavlí

Čtrnáct šéfkuchařů jihomoravských restaurací představí svá menu na třetím ročníku Špilberk Food Festivalu. Na návštěvníky čeká od pátku do neděle na terasách a nádvořích hradu také doprovodný program.

Lidé se mohou těšit na masové speciality, ale i dezerty. Restauratéři jim k pokrmům zároveň doporučí vhodné víno. „Návštěvníci si pochoutky kupují za festivalovou měnu, která se jmenuje florény. Ty dostanou spolu se vstupenkou a na místě si mohou dokoupit další,“ řekla mluvčí akce Jana Leitnerová.

V doprovodném programu na Brňany čeká v sobotu například show Zdeňka Pohlreicha, v pátek o půl osmé večer se mohou těšit i na sabráž. „Jde o metodu otvírání lahví piva pomocí šavle. Otevírání lahve Starobrno Reserva 2013 se ujme trojnásobný mistr světa v této disciplíně Kamil Prokeš, který ji dokáže otevřít i dezertním talířem, popelníkem nebo sekyrkou,“ uvedla mluvčí Starobrna Kateřina Beute. Pivovar je už potřetí partnerem festivalu.

Prokeš bude lahev piva šavlí otevírat poprvé na veřejnosti. „Rozdíl mezi pivem a vínem je v tlaku uvnitř lahve. U sektu je dvakrát větší než v pneumatice auta, tedy kolem čtyř atmosfér, v pivu je to pětkrát méně,“ vysvětlil Prokeš. Doplnil, že sabráž může na pivu udělat, protože sklo lahve je slabší než u sektu.

Po celý víkend na zájemce čeká také kulinářské studio. „Návštěvníci budou vařit přímo na pódiu a mohou se setkat i s Petrem Koukolíčkem nebo Daliborem Navrátilem,“ sdělila Leitnerová.

Vstupenka na páteční program stojí 1 550 korun, za víkendový lístek zaplatí lidé o tisíc korun méně. „Zájemci vstupenky seženou na předprodejních místech nebo přímo u vstupu,“ informovala Leitnerová.

Brňané se na festival dostanou kyvadlovou dopravou od Hotelu Slavia. „Pojede mikrobus označený logem akce,“ dodala Leitnerová.

Autoři

Štítky špilberk, food, festival, jídlo, starobrno, sabráž, sabrage, florén, pohlreich, zdeněk, vaření, zprávy, Brno, 2014, pivo, Jana Leitnerová, food festival, vstupenka, Zdeněk Pohlreich, Pivovar Starobrno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Špilberk Food Festivalu otevřou pivo šavlí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.