Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na bezpečnost před Vánoci dohlédne více policistů i strážníků

Předvánoční shon a davy roztržitých nakupujících nahrávají do karet zlodějům. Brněnští strážníci i policisté proto každoročně v adventním čase navyšují počty hlídek v terénu. Zároveň nabádají lidi ke zvýšené opatrnosti.

Právě kapesní krádeže a odcizení odložených věcí zejména v nákupních vozících řeší policisté před Vánoci nejvíce. „Jejich nárůst je ve srovnání s jinými měsíci až stoprocentní,“ podotkla mluvčí brněnských policistů Andrea Straková. Drobnějšími krádežemi se pak zabývají brněnští strážníci.

Městští policisté také často řeší přestupky související s parkováním. „Letos navíc přibude dopravní omezení na náměstí Svobody, které platí od devětadvacátého listopadu do Štědrého dne. Ve stanovenou dobu uvedenou na dopravních značkách nebudou moct na vybraná místa v centru vjíždět ani řidiči s platnou výjimkou,“ upozornil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Dodal, že městští policisté na plnění tohoto omezení pečlivě dohlédnou, aby auta neohrožovala chodce. „Přestože parkovacích míst postupně přibývá, není jejich kapacita neomezená. Pokud lidé mohou, měli by raději využít hromadnou dopravu,“ řekl Ghanem.

Na plynulost provozu dohlédne i více dopravních policistů. „Budou zejména u nákupních center, kde předpokládáme vyšší koncentraci nakupujících,“ vysvětlila Straková. Zároveň varovala před riskantní jízdou. „Lidé by se tak neměli snažit dohnat čas ztracený v kolonách. Stoupá tím riziko pokut i dopravních nehod,“ sdělila Straková. 

Strážníci zase navýší hlídky v centru. „Na vytipovaných deseti frekventovaných místech budou hlídky neustále. Zesílíme kontroly mimo jiné na náměstí Svobody, Zelném trhu, v okolí hlavního nádraží, Moravského náměstí a dalších frekventovaných míst,“ vypočítal Ghanem.

Bezpečněji se díky těmto opatřením cítí například Brňanka Tereza Skácelová. „Vím, že jsem při nákupech méně obezřetná. Nikdy však nenechávám peněženku bez dozoru a zatím mě nikdo neokradl. Snad více policistů zapůsobí i jako prevence a případné zloděje vystraší,“ doufá Skácelová.

Policisté před Vánoci připravili také několik preventivních akcí. „Budeme oslovovat nakupující a předávat jim informační materiály nebo třeba žetony do vozíků,“ vyjmenovala Straková. Strážníci zase pro Brňany nachystali sérii přednášek s předsedkyní Sdružení ochrany spotřebitelů Gretou Mazalovou. „Třetího prosince se například zaměří na vánoční nákupy a jejich rizika. Lidé se na přednášku mohou zdarma přihlásit na webu městské policie, zbývá ještě zhruba pětadvacet míst,“ uvedl Ghanem.

Obecně radí strážci zákona Brňanům nosit cennosti v zapínatelné, ideálně vnitřní kapse oděvu. „V žádném případě by neměli nechávat tašky či kabáty bez dohledu v nákupních vozících. Také doporučujeme oddělit peníze a doklady a nenosit u sebe větší částku v hotovosti,“ řekla Straková. Doplnila, že by lidé měli být obezřetnější také při nastupování do hromadné dopravy nebo při jízdě na eskalátorech. „Celoročně pak upozorňujeme na fakt, že vaše auto není trezor. Zvláště v adventním čase by se na toto pravidlo nemělo zapomínat,“ zdůraznila Straková.

Před Vánoci se ovšem počet některých přestupků i snižuje. „Řešíme méně případů souvisejících s popíjením alkoholu na veřejném prostranství, protože v době vánočních trhů je konzumace alkoholu na vyjmenovaných místech povolená,“ vysvětlil Ghanem.

Někdy se navíc strážníci zabývají i úsměvnými situacemi. „Loni se na hlídku v centru města obrátil muž, který v davu dlouho hledal svého vnuka. Strážníci chlapce našli, jak jezdil pořád dokola na dětském vláčku. Protože spoustu jízd absolvoval bez vědomí dědečka, ten je musel všechny zaplatit,“ uzavřel Ghanem.

Autoři

Štítky Vánoce, krádeže, strážníci, policie, Brno, vozík, Štědrý den, Náměstí Svobody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na bezpečnost před Vánoci dohlédne více policistů i strážníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.