Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Česká mincovna vydala kopii brněnského stříbrného tolaru

Kopii stříbrného brněnského tolaru z roku 1621 začala v uplynulých dnech vyrábět společnost Česká mincovna s pomocí Moravského zemského muzea. Dnes to řekl Karel Zoubek z vedení firmy. Prodejna sídlí v pobočce České národní banky (ČNB). Mincovna je jejím výhradním dodavatelem mincí.

Brněnský tolar patří k nejcennějším mincím raženým v minulosti na Moravě. Pokyn k jejich výrobě dal rakouský císař a moravský markrabě Ferdinand II. "Na jedné straně zachycuje panovníka, na druhé je pak císařský orel. Byla stříbrná a její replika váží okolo 28 gramů," řekla numismatička Dagmar Grossmannová z Moravského zemského muzea. Mincovna repliku nabízí za 1450 korun.

Brněnská pobočka firmy je třetí prodejnou mincovny v republice a první na Moravě. Nejstarší prodejna je v Jablonci nad Nisou, druhá byla otevřena loni v Praze. "Po otevření pražského obchodu jsme spěchali s otevřením brněnského, protože zde cítíme velký zákaznický potenciál," dodal Zoubek. 

Otevření prodejny odkazuje na to, že v Brně se razily mince už v 11. století. Největšího rozmachu dosáhlo mincmistrovství ve městě za markrabat Jana Jindřicha a jeho syna Jošta. V Brně se razily i moravské zemské mince. Výrobu připomíná expozice Mincmistrovský sklep pod Novou radnicí, otevřená před třemi lety.

Prodejna je v pobočce ČNB v Rooseveltově ulici. Objekt byl koncem 19. století postaven coby Hypoteční banka markrabství moravského a vrchním ředitelem v ní byl zakladatel genetiky a prelát augustiniánského kláštera J. G. Mendel.

Zájem lidí o pamětní a investiční mince v době hospodářské krize podle Zoubka neklesá, naopak mírně roste. Mincovna, která v červenci oslaví 20. výročí vzniku, loni zvýšila tržby o šest procent na 705 milionů korun. 

Svůj nový produkt v podobě brněnského tolaru pokřtí 25. června v Dietrichsteinském paláci Moravského zemského muzea.

Zdroj: ČTK

Štítky tolar, stříbrný, mince, Brno, pamětní, Česká národní banka, Moravské zemské muzeum, Česká mincovna, Ferdinand II. Aragonský, Morava, Dagmar Grossmann, Jan Jindřich, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká mincovna vydala kopii brněnského stříbrného tolaru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.