Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Město postaví dopravní hřiště na Riviéře, opraví i zámeček

Město Brno a jeho akciová společnost Starez-Sport, a. s. připravují výstavbu dopravního hřiště v areálu Riviéry. Hřiště bude zčásti kryté a bude moci sloužit celoročně.

Součástí investice a rekultivace celého prostředí včetně osázení novou zelení bude i dlouho očekávaná rekonstrukce zámečku, který je již řadu let nevyužíván a chátrá.

Náklady na celkovou revitalizaci areálu jsou předpokládány ve výši cca 95 milionů korun, z čehož přibližně 79 milionů bude hrazeno z evropských prostředků. Stavební práce by mohly být zahájeny v příštím roce.

„Pokud se nám podaří vyřešit všechny podklady, bude stavba zahájena v roce 2013. Městu Brnu se tak podaří rekultivovat a volně otevřít další část Riviéry, která je v současnosti ve špatném stavu. Dvojnásob mě těší, že dojde k rozšíření celého rekreačního areálu pro veřejnost, děti, bruslaře a cyklisty a zejména že bude opraven také zámeček,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

„Již od minulého roku umožňujeme od jara do podzimu volný průchod a pohyb návštěvníků v nebazénové části areálu koupaliště Riviéra. Této možnosti již využili tisíce občanů. Díky připravované rekonstrukci jim tato část areálu nabídne kvalitní volnočasové vyžití. Oprava zámečku a společenských prostor kolem něj pak umožní ve větší míře a kvalitě pořádání společenských a kulturních akcí. Po rekonstrukci počítáme s přístupností této části areálu po celý rok,“ řekl Martin Mikš, ředitel akciové společnosti Starez-Sport.

Dopravní hřiště

Hřiště bude tvořeno sítí stezek pro cyklisty, kde bude možno navodit řadu dopravních situací. Jedná se především o řešení situací na křižovatkách světelných i neřízených, s dopravním značením i bez něj, na kruhovém objezdu, železničním přejezdu nebo o jízdu v jízdních pruzích.

Pro univerzalitu a proměnlivost hřiště poslouží systém mechanicky vyměnitelného systému dopravního značení. Zčásti kryté dopravní hřiště poslouží jak organizovaným skupinám, tak široké veřejnosti, zejména pak dětem a mládeži.

Bude se jednat o přírodní areál s neoploceným přístupem k řece, mnoha volnými relaxačními zónami v zeleni, spolu s prolézacím systémem pro děti.

Dopravní výuka a prevence

Dopravní hřiště poskytne zázemí pro různé skupiny návštěvníků s rozlišným tematickým zaměřením dopravní výchovy. Například rodiny s dětmi mohou nacvičovat usazení dítěte ve vozidle, poutání bezpečnostními pásy, vhodný výběr a usazení dětských autosedaček, převážení a zabezpečení malých zvířat v kabině vozidla a mnoho dalších souvisejících aktivit.

Řadu informací získají také cyklisté. Také rodiče se dozví, jak převážet děti, proč používat přilby, jak je správně vybrat a upevnit, význam reflexních prvků. Cyklisté budou informování o povinné a doporučené výbavě kola a vhodném oblečení.

Součástí vnitřních výukových prostor zámečku budou také trenažéry, které vhodně doplní teoretickou výuku. Jedná se například o trenažér pro poutání autosedaček, trenažér první pomoci, rotační trenažér s nácvikem funkce bezpečnostních pásů a vystupování z převráceného vozidla, nárazový trenažér, hasební trenažér a podobně.

Rodiny a senioři

Programy budou připravovány nejen pro rodiny s dětmi, ale rovněž pro seniory, kteří využijí simulátory, trenažéry a dopravní hřiště pro nácvik krizových situací. Speciální výuka je již připravena i pro děti z mateřských a základních škol, pro děti s vadami řeči, sluchu, zraku, tělesným a mentálním postižením.

In-line

Pro milovníky in-line bruslí bude přímo v areálu vybudována obousměrná in-line dráha o délce 350 metrů a šířce tři metry, která bude navazovat přímo na cyklostezku vedoucí za řekou Svratkou.

Oprava zámečku

Další nepřehlédnutelnou částí celkové revitalizace areálu bude oprava takzvaného zámečku. Cílem rekonstrukce bude navrátit vnější vzhled i vnitřní uspořádání do původní podoby. Stavba bude očištěna od přístaveb a prvků z 60. let. Objekt poslouží jako zázemí teoretických výukových programů, k dispozici bude také víceúčelový sál.

V zámečku bude působit oddělení prevence Městské policie Brno, budou zde výukové místnosti a v přízemí velký víceúčelový sál. Revitalizací rovněž projde okolí zámečku, tedy společenská zóna, která je určená pro pořádání zejména kulturních akcí. Do budoucna se počítá s ještě širší možností společenských akcí, koncertů a podobně, než tomu bylo doposud.

Napsala Ing. Simona Měkynová
Foto: Facebook Sportujeme v Brně

Štítky Riviéra, dopravní hřiště, výstavba, magistrát, město, Brno, rekonstrukce, cyklista, inline brusle, Roman Onderka, Facebook, akcie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město postaví dopravní hřiště na Riviéře, opraví i zámeček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.