Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Magistrát nechá ocenit Veletrhy Brno, jednání o odkupu stagnují

Brněnský magistrát nechá ocenit společnost Veletrhy Brno, cenu podílů jednotlivých akcionářů a zmapovat právní vztahy. Chce se tak připravit na jednání s hlavním akcionářem společnosti Messe Düsseldorf o možném odkupu 61 procent akcií. Na část z nich má radnice předkupní právo. Jednání o odkupu stagnují. Messe Düsseldorf se totiž zřejmě dosud pevně nerozhodla, co je jejím cílem, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Robert Kotzian (ODS). Firmu, která veletrhy ocení, chce radnice vybrat do konce srpna.

"Rada města Brna dnes schválila vypsání zakázky na subjekt, který ocení společnost Veletrhy Brno. Chceme vědět, do jakých právních vztahů bychom se případně pustili s ostatními akcionáři i jakou hodnotu veletrhy mají," uvedl Kotzian. Messe Düsseldorf loni uvedla, že chce prodat celý svůj podíl a brněnští zastupitelé schválili, že se nabídkou budou zabývat.

Brno nyní vlastní 34 procent akcií Veletrhů Brno, pět procent připadá na drobné akcionáře. Nominální hodnota 61 procent akcií, které Messe Düsseldorf vlastní, je kolem 767,5 milionu korun. Primátor Roman Onderka (ČSSD) poslal na podzim 2012 do Düsseldorfu dopis s prosbou o upřesnění nabídky, od té doby se situace podle Kotziana neposunula. "Dominantní akcionář spustil celý ten proces a my budeme reagovat na jejich výstupy," poznamenal náměstek.

Pokud by chtěla radnice využít opčního práva, muselo by se jednání vázat pevnými daty. "Nyní se ale zatím v tomto režimu nepohybujeme. Propadnutí termínů tak nehrozí," řekl Kotzian. Společnost Veletrhy Brno loni zvýšila tržby o 19 procent na 1,375 miliardy Kč. Po zdanění vydělala 132 milionů korun. Součástí této částky jsou ale i mimořádné položky, například prodej pavilonu D. Podle mluvčího Davida Pokorného je to nejlepší dosažený výsledek od roku 2009.

Zdroj ČTK

Štítky BVV, výstaviště, Brno, odkup, ocenění, Veletrhy Brno, Düsseldorf, radnice, Robert Kotzian, akcie, ODS, Roman Onderka, David Pokorný, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Magistrát nechá ocenit Veletrhy Brno, jednání o odkupu stagnují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.