Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lidé v Pisárkách nechtějí sedmipodlažní dům s 62 byty

Do 4. září se lidé v Brně mohou vyjádřovat k plánu developerské společnosti, která chce v Neumannově ulici v Pisárkách postavit sedmipodlažní dům s 62 byty. Aktivisté z Obřanského sdružení Masarykova čtvrť se obávají, že zastavění posledního volného pozemku ve čtvrti negativně ovlivní jejich životy.

"Developer zamýšlí zastavit poslední volný pozemek v širokém okolí, na kterém se zatím nachází rodinná farma, kde z ulice můžete spatřit i celé hejno chovaných slepic a koupit si na místě pěstovanou čerstvou zeleninu," řekl ve čtvrtek agentuře Mediafax předseda občanského sdružení Michal Závodský.

Nápad postavit sedmipodlažní dům v Pisárkách podle něj oživuje vzpomínky na peripetie související se známou brněnskou kauzou Jalta. Žádost o vydání územního rozhodnutí na stavbu činžáku totiž podle Závodského podala společnost Neumann bytový dům, a.s.. "Za touto společností podle všeho stojí představitelé developerské společnosti Trikaya, která v Brně nechvalně proslula jiným sporným stavebním projektem Erasmus," řekl Závodský. "Dotčené pozemky vedle střední zdravotnické školy získala společnost Miroslava Lekeše, bydlícím na Maltě, od brněnského magistrátu v dodnes nevysvětlené a pro Brno silně nevýhodné směně - kauze Jalta, která byla ve své době označena přímo za korupční aféru," řekl Závodský s tím, že jen tyto pozemky v Neumannově ulici následně znalci ocenili na více jak 22 milionů korun.

Občanské sdružení Masarykova čtvrť na projektu kritizuje zejména jeho objemnost, jednolitost a výšku, která má být kolem 14 metrů. "Opět se setkáváme s klasickým developersky destruktivním přístupem – vytěžit parcelu co nejvíc to jde," obává se Závodský.

Sousední, architekty vysoce hodnocené domy architektů Tomáše a Evy Pilařových, které zařadili odborníci mezi nejslavnější brněnské vily, bude podle Závodského zamýšlený bytový dům Neumann převyšovat o více jak dvojnásobek. "Nedaleko se nachází již mohutná budova střední zdravotnické školy, proto umístění další podobné masivní stavby o nepřerušené délce sedmapadesáti metrů je velmi nevhodné. Daná část Neumannovy ulice se také potýká s nedostatkem parkovacích míst," upozornili aktivisté. Nový dům jich má sice nabídnout 72, ale to je podle nich pouze normovaný počet, který údajně nezohledňuje realitu. "Stačí, aby v polovině bytů byla dvě auta, a najednou je tu jednadvacet vozidel navíc, které není kam dát," řekl Závodský. Občanští aktivisté proto požadují, aby projekt byl alespoň o jedno patro nižší, čím by se řada problémů sama vyřešila.

Záměr svým objemem není podle lidí z Masarykovy čtvrti citlivý ani k architektonickým prvorepublikovým památkám, které s ním zcela bezprostředně sousedí - areálu zmíněné Střední zdravotní školy, kterou tvoří Domov Elišky Machové a Odborná škola pro ženská povolání Vesna architektů Bohuslava Fuchse a Josefa Poláška, Baasově vile nebo vile manželů Morgensternových, které postavil architekt Zikmund Kerekes. Ty jsou nejenom chráněné zákonem, ale Brno se jimi pyšní jak ve svých turistických materiálech, tak v reprezentativním Brněnském architektonickém manuálu.

"Náš dům stavěl i můj otec a žiji v něm už desítky let," řekla jedna z členek občanského sdružení Miroslava Abrahámová. "Nemohu se smířit s tím, že tolik pater nám vezme krásný výhled," řekla. Dodala, že kvůli stavbě psala i starostovi městské části Liboru Šťástkovi (ODS) a požádala jej, aby se za obyvatele Neumannovy ulice v nadcházejícím územním řízení jako zástupce veřejnosti postavil.
 

Napsal: Jiří Nováček, Mediafax

Štítky dům, Pisárky, pozemek, Brno, architekt, Masarykova čtvrť, Mediafax, Jalta, Bohuslav Fuchs, Josef Polášek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Pisárkách nechtějí sedmipodlažní dům s 62 byty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.