Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kvalitní potraviny a nápoje nabídne veletrh Salima

Dvanáct druhů piva, přes třicet různých káv nebo potraviny z exotických zemí, které nejsou v České republice běžně k dostání, nabídne veletrh Salima, který se koná příští týden od úterý do pátku na brněnském výstavišti.

Partnerskou zemí čtyřicátého ročníku akce se stalo Polsko. „Ze země přijede rekordní počet vystavovatelů, kteří nabídnou výrobky mléčné, z masného, ovocného a zeleninového průmyslu,“ řekl Wojciech Pobóg-Pągowski z polského velvyslanectví v České republice.

Polsko chce vyvrátit mýty, že produkuje nekvalitní potraviny. „Naopak mají dlouhodobou tradici a hojně se vyváží do zahraničí, většinou do vyspělých států, jako jsou Velká Británie, Německo, Česká republika nebo Itálie,“ podotkl Pobóg-Pągowski.

Po několikaleté přestávce se veletrh otevírá i široké veřejnosti. „Nabídne jim prezentaci výrobků Klasa nebo biopotravin. Vystavovatelé z Vietnamu přivezou nové druhy rýže, Korejci zase výrobky z ženšenu,“ vyjmenovala ředitelka Salimy Věra Menšíková.

Zájem o kvalitní potraviny potvrdila i předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Gerta Mazalová. „Není pravda, že lidé nehledí na kvalitu. Už jsou natolik proškolení, že se o složení potravin zajímají. Většina z nich chce jíst zdravě a chutně,“ popsala Mazalová. Sdružení připravilo i tři přednášky s radami pro spotřebitele.

Také středoškolští studenti potravinářských oborů dostanou na akci prostor. „Uspořádáme soutěž a úkolem žáků bude připravit pokrmy z pohořelického kapra, krocana a králíka,“ uvedl Václav Hlaváček z jihomoravské agrární komory.

Souběžně se Salimou se na výstavišti koná také veletrh vín Vinex. Milovníky piva zase potěší sekce Pivex. „Lidé v ní budou moci ochutnat dvanáct druhů čepovaných piv. Občerstvení jim nabídne i Šalina Pub, která bude stát v ulici Koliště,“ sdělil ředitel firmy Snip & Co Jiří Morávek.

Fanoušky technologií zase potěší veletrh Embax. „Uvidí například výrobní linku, která třikrát denně předvede balení zboží. Také se seznámí s novými technologiemi výroby obalů. Nebude chybět ani 3D tisk,“ řekla Menšíková.

Salima začíná krátce po skončení Stylu a Kaba. Týden po ní se zase v pavilonech koná Motosalon. „Přelom února a března je doba, kdy se na výstavišti koná nejvíce akcí. Do Brna přijede více než dvě stě tisíc lidí,“ informoval generální ředitel brněnských veletrhů Jiří Kuliš.

Ředitelství silnic a dálnic však na tuto dobu naplánovalo opravu a chce uzavřít Pisárecké tunely. „Poprosili jsme je o odklad této uzavírky. Pokud se tak nestane, může zkolabovat doprava,“ upozornil Kuliš.

 

Vstupné na veletrhy

  Základní vstupné pro odborné návštěvníky (platí pro vstup na všechny dny) Zlevněné vstupné s předregistrací na internetu Vstupné po 13:00
úterý-čtvrtek 500 Kč 250 Kč 50 Kč
pátek - - 50 Kč
(po celý den)
Otevírací doba: úterý-čtvrtek: 10:00-18:00, pátek 10:00-16:00

 

Autoři

Štítky salima, embex, vinex, veletrhy, bvv, brno, jídlo, víno, pivo, šalina, pub, káva, pivex, veletrh, Česko, Brněnské výstaviště, Polsko, Gerta Mazalová, Německo, Velká Británie, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalitní potraviny a nápoje nabídne veletrh Salima  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.