Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj poskytl hasičům příspěvek na jedenáct termokamer

Hejtman Michal Hašek v úterý 18. listopadu 2014 podepsal smlouvu o poskytnutí daru ve výši 2,75 milionu korun z rozpočtu kraje pro Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje (HZS JMK) na pořízení jedenácti kusů termokamer.

Poskytnutí daru schválilo krajské zastupitelstvo letos v září. Termokamery umožňují zobrazit infračervené záření tělesa, které je pro lidské oko neviditelné. Snímky jsou vizualizovány pro použití okem viditelných palet, které přiřazují barvu různým teplotám a tím zviditelňují nebo zdůrazňují místa, která mají různé teploty. Používají se jak při hašení požárů (vyhledávání osob v zakouřeném prostředí, skrytých ohnisek hoření), tak při technických zásazích.

Velké uplatnění nalézají termokamery zejména při zásazích, kdy hasiči ve spolupráci se složkami Integrovaného záchranného systému pátrají po pohřešovaných osobách (plošné pátrání, zřícené konstrukce, sutiny,...). V mnoha případech jsou hasiči schopni provést účinný zásah jen za použití tohoto prostředku, proto je cílem Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje vybavit termokamerou každou požární stanici. Dosud chyběly termokamery na jedenácti jihomoravských požárních stanicích a jejich nákup byl mimo finanční možnosti HZS JMK.

TZ
Foto: firebrno.cz

Štítky Hasičský záchranný sbor, Jihomoravský kraj, Michal Hašek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj poskytl hasičům příspěvek na jedenáct termokamer  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.