Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kameňák pokryly fialové koberce konikleců

Jen pár desítek metrů nad panelovým sídlištěm Kamenný vrch v Novém Lískovci se nachází stejnojmenná přírodní rezervace lidově nazývaná Kameňák. A právě v těchto jarních dnech je nejpozoruhodnější a nejnavštěvovanější. Rozkvetly tu tisíce konikleců velkokvětých.

Důvodem ochrany území mezi sídlištěm a Myslivnou v Kohoutovicích je právě bohatý výskyt koniklece velkokvětého (Pulsatilla grandis) čítající až 55 tisíc trsů těchto rostlin.

Jde o největší lokalitu nejen u nás, ale i v Evropě. Kromě České republiky přitom roste bylina už jen na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku, Německu a okrajově i Srbsku.

A protože nikde jinde než na starém kontinentu neroste, jedná se zároveň i o světovou raritu. K rezervaci se zájemci dostanou auty nebo linkami veřejné dopravy, ale do ní už musejí pouze po svých. Do areálu je zakázán vjezd na kole.

„Koniklec velkokvětý je vytrvalá, 10 až 20 centimetrů vysoká fialově kvetoucí rostlina, která v kvetoucím stavu může dorůstat dokonce až půl metru,“ uvedl ekolog ze sdružení Rezekvítek, které o lokalitu pečuje, Vilém Jurek.

Kameňák přitahuje samozřejmě i fotografy, a to nejen lovce obrázků rostlin, ale i hmyzu. Louky zalité sluncem jsou totiž po oteplení plné včel a čmeláků a časem se k nim přidají i motýli.

„Ještě na počátku minulého století byla v těchto místech jen políčka a pastviny. Bylo zde i vojenské cvičiště. Nedávno jsme od jednoho vojenského historika zjistili, že na Kameňáku měli za druhé světové války zákopy a několik stanovišť s děly Němci," poznamenal Jurek.

Na přelomu 60. a 70. let zde byly vysazeny pro toto místo nevhodné borovice. Část stepi tak nenávratně zmizela v mladém lese. Kolonii konikleců ohrozila také stavba novolískoveckého sídliště v 80. letech. Nákladní auta si zkracovala cestu přes chráněné území.

Krajinu ale devastovali i okolní zahrádkáři. „Často zaváželi prohlubně v půdě smetím. A také vyrýpávali koniklece ze země a přesazovali si je do vlastních skalek a předzahrádek," zavzpomínal ekolog.

Rozloha přírodní rezervace, která byla vyhlášena 23. března 1978, je 15 hektarů. Vedle koniklece velkokvětého se zde vyskytují i další vzácné druhy rostlin - například koniklec luční, ostřice nízká nebo mochna písečná.

Štítky sídliště, Kamenný vrch, Nový Lískovec, přírodní rezervace, Kameňák, koniklec velkokvětý, koniklec, rostliny, Evropa, Německo, Rakousko, Česko, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kameňák pokryly fialové koberce konikleců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.