Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihomoravský kraj prohrál boj o územní plán, stížnost odmítl ÚS

Jihomoravský kraj definitivně prohrál právní bitvu o zásady územního rozvoje, zrušené loni Nejvyšším správním soudem. Stížnost zastupitelstva v prosinci bez veřejného jednání odmítl Ústavní soud (ÚS).

Kraj už bez ohledu na rozhodování ústavních soudců začal připravovat nový územní plán, klíčový dokument pro stavby nadregionálního významu včetně páteřních silničních tahů.

Podle napadeného rozsudku kraj při tvorbě dokumentace dostatečně neposoudil kumulativní a synergický efekt na životní prostředí a zdraví obyvatel, a to zejména v širší brněnské aglomeraci. Návrh na zrušení zásad, které platily jen asi rok, podala skupina 14 obcí a 13 jednotlivců. Výsledný verdikt, který zbrzdil přípravu řady staveb, dosud představuje největší zásah justice do územního plánování v Česku.

V ústavní stížnosti zastupitelstvo uplatnilo řadu námitek vůči procesnímu postupu i argumentaci Nejvyššího správního soudu. Problém prý představuje například to, že soud zrušil celou dokumentaci, ačkoliv návrh směřoval pouze proti její části. Ústavní soudci ale důvod k zásahu nenašli.

"Vzhledem k tomu, že Ústavní soud nedospěl k závěru o porušení ústavně zaručených práv stěžovatele, odmítl podanou ústavní stížnost jako zjevně neopodstatněnou," stojí v usnesení senátu se zpravodajkou Kateřinou Šimáčkovou, shodou okolností donedávna soudkyní Nejvyššího správního soudu. Usnesení lze v databázi Nalus dohledat pod spisovou značkou I.ÚS 3619/12.

Tvorba nového krajského územního plánu je momentálně v přípravné fázi. Příští rok chce kraj vybrat firmu, která bude zásady ve spolupráci s úřadem zpracovávat. Do konkurzu se přihlásily čtyři firmy. Na rok 2015 kraj plánuje projednání a schvalování.

Zdroj ČTK

Štítky plán územního rozvoje, Jihomoravský kraj, jižní Morava, Ústavní soud, Nejvyšší správní soud České republiky, Ústavní soud České republiky, Česko, Kateřina Šimáčková, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj prohrál boj o územní plán, stížnost odmítl ÚS  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.