Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihomoravský kraj dá na letošní GP 50 mil., loňský dluh nevyřešil

Zastupitelé Jihomoravského kraje dnes schválili dotaci ve výši 50 milionů korun na letošní plánovanou Grand Prix. Z toho 30 milionů pokryje dotace od vlády, 20 milionů dá kraj. Závody jsou však v ohrožení, protože promotér mistrovství světa silničních motocyklů, společnost Dorna, čeká na úhradu dluhu 30 milionů korun za loňský ročník, kdy závody pořádal Automotodrom Brno.

Původně měly na dluh směřovat peníze z vlády. K jejich přijetí se přihlásil Jihomoravský kraj a hejtman Michal Hašek (ČSSD) sliboval, že je po jejich obdržení Dorně přepošle. To se ale nestalo, přestože má kraj peníze zhruba měsíc na účtu. Později se totiž ukázalo, že dotaci od vlády nelze použít na minulý ročník. Podle mluvčího Automotodromu Brno Jiřího Smetany je klíčové vyřešit loňský dluh, aby se mohlo pokračovat v jednáních o následujících ročnících.

Vláda ještě vloni v připravovaném usnesení měla, že poskytne 30 milionů na loňský ročník. "Jihomoravský kraj podal žádost ještě v minulém roce. Vláda však projednávání několikrát odložila a dotaci schválila až v lednu. Podmínky zaslala kraji v únoru. Za to Jihomoravský kraj nemůže," vysvětlil Hašek, proč nemůže dostát slibu a dluh uhradit. Vláda navíc usnesení změnila a doplnila do něj nové podmínky, které říkají, že peníze mohou být použité pouze pro letošní rok.

Právník Jihomoravského kraje Jan Šťovíček vysvětlil, že peníze není možné poskytnout za minulý rok kvůli tomu, aby se dodržela národní legislativa, ale také evropská legislativa pro veřejnou podporu. "Kdybychom to porušili, dotaci musíme vrátit a hrozí ještě sankce," uvedl Šťovíček.

Zároveň řekl, že Jihomoravský kraj může peníze na letošní ročník poskytnout pouze tehdy, pokud bude spolupořadatelem akce. "Je to způsob, jak minimalizovat riziko, že dojde k porušení zákona a budou hrozit sankce," doplnil Šťovíček.

Automotodrom podle Smetany bude s krajem jednat o tom, jak vypořádat loňský dluh 30 milionů, ke kterému se za Automotodrom přihlásil prostřednictvím Haška kraj. Dorna peníze očekávala do konce března, kdy je Hašek přislíbil poslat. V případě nedodržení může smlouvu Automotodromu, který je smluvním držitelem licence do letošního roku, vypovědět.

Automotodrom Brno už loni řekl, že GP pořádat nebude kvůli její ztrátovosti. Tu způsobuje takzvaný zalistovací poplatek na získání licence, který se pohybuje kolem 70 milionů korun. Kvůli tomu se do celé situace vložil Jihomoravský kraj, který chce v následujících letech závody pořádat prostřednictvím krajské společnosti. V ní by byli členové státu, kraje a města Brna a všichni by se na úhradě zalistovacího poplatku měli podílet.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, dotace, peníze, vláda, Michal Hašek, Masarykův okruh, Grand Prix, Jiří Smetana, ČSSD, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj dá na letošní GP 50 mil., loňský dluh nevyřešil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.