Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihomoravské nemocnice zruší zákaz návštěv

Nemocnice v Jihomoravském kraji zruší ke středě zákaz návštěv, který v nich platil od počátku února kvůli chřipkové epidemii. Doporučení na ukončení zákazu k 25. únoru vydala krajská hygienická stanice. Počet nemocných akutními respiračními onemocněními a chřipkou klesá.

Aktuálně jihomoravští lékaři registrují mezi 1,2 milionu obyvatel 27.000 nemocných, což je v přepočtu přes 2200 lidí na 100.000 obyvatel. Na počátku února a v jeho polovině byl počet nemocných vyšší než 2600 na 100.000 obyvatel.

"Výskyt akutních respiračních nemocí s chřipkou je na ústupu, a proto jsme se rozhodli vydat doporučení k odvolání zákazu návštěv," uvedla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Doporučení zakázat návštěvy vydali hygienici 2. února. Podle Ciupek se tím většina zdravotnických zařízení od nemocnic až po domovy pro seniory řídila. "Zákaz návštěv u nás platil od prvního dne, kdy hygiena doporučení vydala. Proto se budeme řídit jejím doporučením i nadále a ve středu návštěvy povolíme," řekla asistentka ředitele Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Petra Veselá.

Stejně to bude mít podle ředitelky Janky Bambasové i břeclavská nemocnice a jinak tomu nebude ani v Hodoníně. "Naprosto se řídíme doporučením hygieny, takže návštěvy povolíme od středy," řekla ČTK ředitelka hodonínského zařízení Věra Dostálová. Návštěvy hned ode dneška povolí kyjovská nemocnice. "Situace sice není ještě úplně taková, jak by měla být, ale v celém kraji jsou prázdniny, což celou situaci jen zlepší," doplnila šéfka Danuše Křiváková.

Od středy povolí návštěvy i Fakultní nemocnice Brno. "Informaci o možných návštěvách jsme už vyvěsili na webových stránkách, aby o tom návštěvníci věděli," poznamenala mluvčí Anna Mrázová. Doporučení hygieny uvítal i ředitel Úrazové nemocnice Brno Karel Doležal. "Doporučením se budeme řídit. Pacienti jistě přivítají, že se za nimi mohou návštěvy podívat," dodal Doležal.

Chřipková epidemie začala v Jihomoravském kraji na konci ledna a trvá zhruba měsíc. Nejprve bylo mnoho nemocných dětí, postupně začali chodit k lékaři i dospělí v produktivním věku od 25 do 59 let.

Zdroj: ČTK

Štítky návštěva, nemocnice, Krajská hygienická stanice, Jihomoravský kraj, hygiena, Karel Doležal, Petra Veselá, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Úrazová nemocnice v Brně, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravské nemocnice zruší zákaz návštěv  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.