Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jak nejlépe připravit zdravotníky na reálné situace? Simulační konferenci pořádá výzkumné centrum FNUSA-ICRC

Přední světoví odborníci v oblasti simulačního vzdělávání se setkají se svými českými kolegy na 1. České multidisciplinární simulační konferenci. Unikátní akci pořádá ve dnech 23. – 24. dubna 2015 Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně – Mezinárodní centrum klinického výzkumu (FNUSA-ICRC).

Simulační vzdělávání umožňuje nácvik reálných situací mezi pacientem a zdravotníky, který je zároveň zcela bezpečný pro všechny zúčastněné. Setkání odborníků s různým profesním zaměřením umožní účastníkům konference
obohacující výměnu znalostí a zkušeností.

Dva dny, dvacet přednášejících ze zahraničí i České republiky a více než sto účastníků – to je v kostce 1. Česká multidisciplinární simulační konference. Její organizátoři by do budoucna rádi propojili již existující výuková centra a odborníky věnující se simulačnímu vzdělávání. „Simulační medicína je relativně nový, ale důležitý směr vzdělávání. V medicíně například zajišťuje maximální kvalitu připravenosti zdravotnických pracovníků při současném nulovém riziku poškození pacienta. Konference je příležitostí se navzájem setkat a navázat spolupráci s českými i zahraničními kolegy a podpořit tak současný i budoucí rozvoj simulační medicíny a simulačního vzdělávání pro další obory v České republice,“ říká předsedkyně organizačního výboru konference Veronika Svobodová.

Vyzkoušet si reálné situace nanečisto pod vedením zkušených lektorů, mít možnost učit se ze svých chyb a dostat okamžitou zpětnou vazbu – to je podstata simulačního vzdělávání. Cílem simulačních kurzů je, aby se jejich účastníci poté cítili jistěji v reálných situacích – např. při první pomoci u autonehody nebo při zdánlivě jednoduché komunikaci s žoviálním pacientem. „Komunikace hraje důležitou roli v moderním vzdělávání a tréninku zdravotníků. A právě simulace pomáhá komunikační dovednosti rozvíjet. Jde však o metody náročné na čas, protože simulace musí být velmi dobře připravená a následně vyhodnocená. Úspěšnost simulační výuky také závisí na složení skupiny a postojích či přístupu účastníků k simulaci,“ dodává náměstkyně pro ošetřovatelskou péči ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně Jana Zvěřinová.

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně se již delší dobu simulace využívají v chirurgii, stomatologii, intenzivní medicíně. V roce 2012 zde vzniklo také Simulační centrum SICE, které poskytuje kurzy v oblasti komunikace a nácviku zvládání krizových simulací v terénu. „V České republice existuje mnoho institucí, které se simulačnímu vzdělávání věnují. Proto věřím, že know-how českých a také zahraničních odborníků, které se naší nemocnici podařilo pro konferenci získat, bude pro účastníky akce velkým přínosem a budou jej moci zužitkovat ve své každodenní činnosti,“ vysvětluje ředitel nemocnice Martin Pavlík.

Simulační centrum SICE poskytuje vzdělávání zejména pracovníkům nemocnic, odborným pedagogům a studentům ošetřovatelství. Od svého vzniku zrealizovalo již 190 kurzů, proškolilo přes 500 účastníků. Tým SICE také vypracoval metodiku realizace kurzů, během kterých využívá profesionální herce představující pacienty či příbuzné. Výstupy SICE byly úspěšně prezentovány na několika mezinárodních konferencích.

Tisková zpráva

Štítky konference, Fakultní nemocnice u sv. Anny, zdravotnický pracovník, pacient, Mezinárodní centrum klinického výzkumu, Česko, Jana Zvěřinová, Martin Pavlík, Organizační výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak nejlépe připravit zdravotníky na reálné situace?  Simulační konferenci pořádá výzkumné centrum FNUSA-ICRC  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.