Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Inspekce našla v lasagních firmy Nowaco v Česku koninu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v lasagních od firmy Nowaco koňské maso místo deklarovaného hovězího. Řetězci Tesco je okamžitě nařídila stáhnout z prodeje. Vzorky SZPI odebrala již minulý týden na základě principu předběžné opatrnosti.

„Testu zatím nevyhověly dvě šarže, na nichž je uvedena země původu Lucembursko. U odebraných vzorků se dělala analýza DNA a ta se shoduje s DNA koně,“ uvedl mluvčí inspekce Kopřiva.

„Tesco stáhlo lasagne již preventivně na základě informací v médiích,“ řekl  mluvčí společnosti Jan W. Dvořák.

Inspekce odebrala několik desítek vzorků, analýzou prošlo deset z nich. Ty, v nichž byla konina, pocházely z Tesca v Plzni. Další výsledky zveřejní SZPI v příštích dnech.

Závadné šarže mají trvanlivost do 18. října 2013 a 24. února 2014 a jedná se o Nowaco Lasagne Bolognese - masem plněné těstoviny v rajské omáčce ve 400 gramovém balení.

„Situace nás velmi mrzí a s dodavatelem výrobků značky Nowaco budeme o věci jednat,“ řekl Dvořák. Zákazníkům, kteří si lasagne zakoupili, Tesco nabízí, že jim za ně vrátí peníze v jakékoli prodejně řetězce.

Koňské maso není pro člověka škodlivé a v Česku se běžně prodává. V tomto případě však podle SZPI nebylo označeno na obalu výrobku a jde o klamání spotřebitele, zákon v tomto případě umožňuje sankci až tři miliony korun.

Aféra s koňským masem, které je vydávané za hovězí, se objevila v lednu ve Velké Británii a Irsku. Výrobce nahrazoval hovězí koninou kvůli tomu, že je levnější.

Postupně se výrobky s mletým masem objevily v mnoha dalších zemích Evropy. V pondělí musel některé výrobky stáhnout z prodeje potravinářský gigant Nestlé.

Česká republika obdržela informaci, že výrobky s koninou mohou být i na jejím území, v pondělí systémem rychlého varování RASFF.

Zdroj: ČTK
Foto: www.szpi.gov.cz

Štítky Státní zemědělská a potravinářská inspekce, (SZPI), Lasagne Bolognese, Nowaco, koňské maso, Státní potravinářská inspekce, Česko, Tesco, maso, Lucembursko, Nestlé, Plzeň, Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva, Evropa, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspekce našla v lasagních firmy Nowaco v Česku koninu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.