Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hollan chce Pešku vyměnit kvůli jeho údajnému rasismu

Náměstek brněnského primátora Matěj Hollan (Žít Brno) chce za rok vyměnit ředitele Divadla Radost Vlastimila Pešku kvůli jeho údajným neurvalým a rasistickým výpadům vůči Romům před výběrovou komisí. Peška, který po více než 20 letech v čele divadla obhájil ve výběrovém řízení své místo, ale Hollanovo tvrzení, že měl rasistické řeči, odmítá. Kromě Hollana byl ve výběrové komisi i ředitel Slováckého divadla v Uherském Hradišti Igor Stránský, který řekl, že Peškův projev za rasistický vůbec nepovažuje.

Hollan chce v letech 2016 a 2017 do funkce ředitele divadla dosadit Tomáše Pavčíka, který skončil ve výběrovém řízení druhý. "Vlastimil Peška se pro mě stal nedůvěryhodným po svém neurvalém a rasistickém výpadu vůči romské menšině," sdělil Hollan.

Divadlo Radost, které se zaměřuje především na dětské diváky, se nachází v sociálně vyloučené lokalitě plné Romů. "Když padla na kandidáta Pešku otázka, jak by chtěl integrovat romskou komunitu, jakoukoliv integraci rázně odmítl. Na adresu Romů se vyjádřil, že nechce, aby mu do divadla chodili a že ti starší deseti let patří rovnou do vězení," řekl Hollan.

Peška s tím ale nesouhlasí. "Náměstek lže. Podle své libosti má slova překroutil, protože jsem obhájil svůj post a nehodí se mu to. Mluvil jsem pouze o problémech s Romy v dané lokalitě," řekl Peška. Doplnil, že o začlenění Romů se dlouhodobě snaží. "V poslední době jsme se například domluvili s romským střediskem Drom, že mu metodicky pomůžeme s novým činoherním studiem pro Romy. A do divadla zveme všechny děti, ať jsou černé, bílé nebo žluté," doplnil Peška.

V jeho slovech před výběrovou komisí žádný rasismus nespatřoval další člen výběrové komise Stránský. "Kandidát pouze mluvil o problémech s Romy, kteří například mají vykrádat auta návštěvníků divadla a podobně. Pokud někdo mluví o rasismu z jeho strany, vytrhl jeho slova z kontextu. Naopak mluvil o dlouhodobé snaze o začlenění Romů a já jsem z něj cítil spíš pesimismus v této oblasti, nikoliv však rasismus," řekl Stránský.

Peška se hodlá bránit. "Náměstek mě nazývá rasistou a proti tomu se ohrazuju. Budu mít kvůli tomu právní poradu, ze které vyvodím důsledky," dodal Peška.

Zdroj: ČTK

Štítky Vlastimil Peška, Matěj Hollan, Romové, rasismus, divadlo, Igor Stránský, Loutkové divadlo Radost, Slovácké divadlo, Žít Brno, Uherské Hradiště, výběrové řízení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hollan chce Pešku vyměnit kvůli jeho údajnému rasismu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.