Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Herny v Brně ubývají, devět kasin však zůstane

Radnice Brna-střed chce zakázat v centru města herny, výjimku by měla dostat jen necelá desítka už fungujících kasin. Na tiskové konferenci to dnes řekl starosta Libor Šťástka (ODS). Aktivisté v minulosti herny v centru města kritizovali.

Zastupitelstvo městské části bude o regulaci heren novou vyhláškou jednat 15. ledna. O týden později bude stejné téma mít na stole městské zastupitelstvo. Zákaz heren plánují i jiné městské části jako Nový Lískovec, Bosonohy, Jundrov, Žabovřesky nebo Brno-sever.

Podle Šťástky by mělo být v centru města zrušeno asi 130 heren. Herní zařízení zůstanou pouze ve stávajících devíti kasinech. "Kasina mají ve velkých městech svoji tradici. Platí pro ně přísné podmínky provozování dané zákony a především, riziko sociálních dopadů pro jejich návštěvníky je na rozdíl od heren minimální," uvedl Šťástka.

Podle něj se radnice opírá o názory odborníků. Prý nenavrhují nulovou toleranci, tedy zakázat úplně všechny herny. "Odborníci se také shodují v tom, že prohibice postihne nerizikové hráče, tedy ty, u kterých nehrozí vznik závislosti," uvedl Šťástka.

Dnes sdělené stanovisko je v rozporu s městskou vyhláškou z roku 2011, která pro území Brna stanovila nulovou toleranci vůči hazardu. Známý bojovník proti hazardu Matěj Hollan z občanského sdružení Brnění se již dříve odvolával na vyjádření odborných adiktologů, kteří se jasně vyjádřili pro co nejpřísnější regulaci hazardu.

Loni Ústavní soud rozhodl, že samosprávy mohou regulovat vyhláškou i videoloterijní terminály, které měly povolení od ministerstva financí. 

Počet hracích přístrojů v Brně v posledních letech klesá. Koncem loňského roku jich bylo ve městě 34, meziročně o dvě třetiny méně. Videoloterijních terminálů byly téměř 3000. Nová vyhláška města má podle brněnské radnice počet herních zařízení snížit.

Nová vyhláška má omezit také provoz heren, které budou zavřené v pracovních dnech od 7:00 do 14:00. Město chce vymezit lokality, kde budou herny povolené. "Nikdy jsme nesouhlasili s všeobecným či neřízeným povolováním heren ve městě Brně, a to zejména v blízkosti škol, školek, veřejných a samosprávných institucí," uvedl dnes primátor Brna Roman Onderka (ČSSD).

Vývoj počtu hracích přístrojů a terminálů v Brně:

Rok počet videohracích přístrojů počet videoloterijních terminálů
2009 2877 3334
2010 700 6253
2011 238 5420
2012 93 4614
2013 34 2944

Zdroj ČTK

Štítky automaty, hazard, Brno, Brno-Střed, Šťástka, herna, kasino, centrum města, Libor Šťástka, ODS, Žabovřesky, Brno-sever, Bosonohy, Jundrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Herny v Brně ubývají, devět kasin však zůstane  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.