Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hasiči zrušili zkoušku sirén kvůli zítřejší pietě

Na uctění památky obětí střelce, který minulý týden zaútočil v restauraci Družba v Uherském Brodě, by se měly ve čtvrtek po celé republice rozeznít sirény. Hasiči se proto rozhodli zrušit dnešní pravidelnou zkoušku sirén. Ta by podle nich mátla čtvrteční pietu. Pravidelná zkouška sirén probíhá vždy v pravé poledne první středu v měsíci.

Samotnou pietu, kdy mají sirény uctít památku obětí, musí schválit politici. „Dnes o tomto spuštění rozhodne vláda ČR na svém zasedání,“ řekl mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Pravidelná zkouška sirén byla v minulosti několikrát zrušena například v době, kdy byly na území České republiky povodně, aby nedocházelo k panice nebo když první středa v měsíci vycházela na státní svátek, aby tento den nebyl ničím rušen.

Zkoušky se provádí zpravidla každou první středu v měsíci ve 12 hodin, kdy jsou spuštěny všechny sirény v České republice. Z technických důvodů může být spuštění signálu posunuto v čase o několik málo minut dříve, nebo může zaznít o něco později. Spouštění dálkově ovládaných sirén provádí školená obsluha zadávacího terminálu, který se nachází na krajském operačním a informačním středisku hasičského záchranného sboru kraje.

Napsal: Michael Daněk, Liberecká Drbna

Štítky Česko, Uherský Brod, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči zrušili zkoušku sirén kvůli zítřejší pietě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.