Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hasiči odstřelili část strašáka Vinohrad - nedostavěnou továrnu Ergon

Čeští a němečtí střelmistři, působící při hasičských sborech obou zemí, dnes při společném cvičení v Brně za pomoci trhavin strhli jednu z nevyužitých budov areálu firmy Ergon na okraji Brna. Je to areál s několika halami, které čeká demolice, řekl ČTK mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Za rok by měla na místě začít stavba nových rodinných domů.

"Areál využíváme od května 2013 ke cvičením. Sklep jedné z budov používáme například k nácviku hledání osob. Využili jsme toho, že haly jsou určeny k demolici, a jednu z nich jsme dnes strhli," uvedl mluvčí. Jednopatrový objekt se rozkládal na tisíci metrech čtverečních. Jeho demolice se uskutečnila bez potíží. Sutiny využijí ještě k cvičení záchranáři-psovodi.

Mikoška připomněl, že hasičský záchranný sbor má speciální útvar střelmistrů, který působí po celé zemi. Ročně má několik desítek zásahů. Nejvíce práce má při povodních, když s pomocí trhavin uvolňuje koryta řek plná naplavenin. V zimě pak střelmistři obdobným způsobem likvidují v řekách ledové kry. Odstřely budov se při zásazích hasičů konají ojediněle.

Hasiči si pochvalují, že mohou cvičit v areálu nedostavěné továrny Ergon na okraji Brna. Zařízení na výrobu zdravotnických pomůcek se začalo stavět na 6,5 hektaru v roce 1988. Pak ale přišel pád komunismu a komplex už nebyl dostavěn.

Továrnu koupila před třemi lety firma Trikaya. Připravuje její demolici. Než se k ní propracuje, továrna je hasičů. Areál bude využit jako stavební místo pro zhruba 300 rodinných domů.

Zdroj ČTK

Štítky ergon, budova, továrna, nedostavěná, vinohrady, hády, lom, maloměřice, Brno, odstřel, likvidace, ERGON a.s., demolice, Jaroslav Mikoška, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči odstřelili část strašáka Vinohrad - nedostavěnou továrnu Ergon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.