Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Fakultní nemocnici Brno ubývají gynekologové a porodníci

Fakultní nemocnice Brno (FNB) se potýká s nedostatkem lékařů v gynekologicko-porodnické oblasti, řekl přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FNB Pavel Ventruba. Podle něj mezi studenty klesá zájem o medicínu a také přibývá žen v oboru, které po vystudování místo nástupu do práce otěhotní. Nemocnice tak nabírá lékaře i ze zahraničí.

"Když jsem jako přednosta vedl první výběrové řízení na gynekology a porodníky v roce 1993, hlásilo se přes 50 uchazečů. Polovina byla chlapců a polovina dívek a převážná většina pocházela z regionu," uvedl Ventruba.

Po více než 20 letech se situace změnila. "V posledním výběrovém řízení se hlásilo 11 uchazečů. Z nich se dostavilo devět. Osm bylo děvčat, jeden chlapec. Z děvčat sedm pocházelo mimo Jihomoravský kraj. Pět bylo ze Slovenska a další dvě z jiných zemí," dodal.Podle něj navíc ženy po dosažení atestace často otěhotní. "Někdy čekají i druhé dítě a do práce se už nevrátí, takže nám chybí," řekl Ventruba. Nemocnice proto nabírá zahraniční zaměstnance.

Přebytek porodníků nemá ani břeclavská nemocnice. "Zatím to pokrýváme, ale určitě bychom nějakého lékaře se specializovanou působností přivítali. Nemáme totiž žádnou rezervu, a pokud by vypadl lékař, byl by to problém," řekla ředitelka břeclavského zařízení Janka Bambasová.

Problém s vlastními lékaři ve více oborech má kyjovská nemocnice. "Gynekologie a porodnictví nás zrovna tolik netrápí, ale obecně máme problém s lékaři. Zatím ale vše stačíme dobře pokrýt," uvedla ředitelka kyjovské nemocnice Danuše Křiváková. Potvrdila však Ventrubova slova, že v oboru převažují ženy.

Řešení Ventruba vidí nejen ve zlepšení platových podmínek. "Není to jen o penězích, i když u nich by se mělo začít. Je ale potřeba zajistit například i sociální zázemí, aby ženy lékařky měly zájem zůstat v oboru," sdělil Ventruba. Podle něj je porodnictví také vysoce rizikové zaměstnání. "Vhodný není ani mediální tlak. Dnes se každý domnívá, že se dítě musí narodit v termínu a zdravé, a pokud tomu tak není, na vině je zdravotnické zařízení. Nikdo si ale neuvědomuje, že díky modernímu zdravotnictví mohou v dnešní době otěhotnět i ženy, které v minulosti těhotné být nemohly. Potom často rodí předčasně a vznikají s tím komplikace," dodal Ventruba.

Zdroj: ČTK

Štítky lékař, Fakultní nemocnice Brno, nemocnice, Slovensko, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnici Brno ubývají gynekologové a porodníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.