Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Elektronický zápis do školek bude už v celém Brně

Pro školní rok 2015/2016 se k elektronické podpoře zápisu dětí do předškolních zařízení přidávají také mateřské školy v největší městské části Brno-střed. Zúčastní se ho tedy dva roky od jeho zavedení všech 137 mateřských škol ve městě.

„Absence elektronického zápisu do školek právě v největší městské části Brno-střed znamenala, že systém nebyl plně funkční. Změnou se situace změní a stane se smysluplným,“ konstatovala dnes po jednání městské rady, která novou skutečnost vzala na vědomí, první náměstkyně primátora Klára Liptáková, která má oblast školství na starosti.

Elektronická podpora zápisu dětí do mateřských škol probíhá od školního roku 2012/2013 a byla zavedena proto, aby učinila celý proces od podávání přihlášek, přes hodnotící kritéria pro přijetí, přehled o počtu uchazečů v jednotlivých  mateřských školách a využití jejich kapacit  transparentnějším a efektivnějším.

Současně má všem zúčastněným stranám ulehčit od nadměrné administrativy a zákonným zástupcům dítěte usnadnit orientaci v rámci přijímacího řízení.

Kritérii pro stanovení pořadí pro přijetí dětí do mateřských škol v tomto elektronickém systému je věk dítěte, místo jeho trvalého bydliště (městská část), docházka do mateřské školy a také údaj, jestli sourozenec dítěte bude navštěvovat školku po 1. září tohoto roku.

Jak uvedla Liptáková, časový postup pro přijímací řízení na příští školní rok bude následující: Žádosti o přijetí do mateřské školy se budou vydávat od 2. února. O měsíc později ve dnech 2. a 3. března budou žádosti shromažďovat jednotlivé mateřské školy. Od 9. března bude probíhat vlastní přijímací řízení a 2. dubna bude zveřejněn seznam přijatých dětí.

Zatímco před deseti lety byla kapacita brněnských mateřských škol 9086 s průměrným počtem dětí na třídu 23,35, v tomto školním roce dosahuje počet 11492 s průměrným počtem 24,82 dětí na třídu.

Zatímco některé lokality a městské části jsou už dnes schopny pokrýt všechny požadavky rodičů na umístění dětí v předškolních zařízeních, někde je jich citlivý nedostatek.

Týká se to zejména obytného souboru Kamechy v městské části Bystrc. Nové vedení města na tento deficit už reagovalo příslibem, že pokud budou rychle vyřízeny všechny administrativní záležitosti všetně stavebního řízení, chce stavbu nové velkokapacitní mateřské školy na Kamechách zahájit ještě v tomto roce.

Štítky mateřská škola, městská část, školní rok, Brno, Brno-střed, Klára Liptáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektronický zápis do školek bude už v celém Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.