Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do vyškovského babyboxu dnes někdo odložil novorozenou holčičku

Do babyboxu ve vyškovské nemocnici dnes brzy ráno někdo odložil novorozenou holčičku, podle lékařů je zdravá. Jde o 103. takto odložené dítě v Česku, sdělil zakladatel babyboxů, předseda občanského sdružení Babybox pro odložené děti - Statim Ludvík Hess.

Signalizace ve vyškovském babyboxu ohlásila odložení holčičky v 5:03 a Hess jí dal jméno Zbyňka na počest 15. narozenin Zbyňka Juřici, který je synem výrobce a šéfa technického rozvoje nové generace babyboxů Zdeňka Juřici z Náměšti nad Oslavou.

V republice je na 60 schránek, kam mohou lidé anonymně odložit své zpravidla novorozené dítě. Ve Vyškově je od loňského března. 

První babybox byl otevřen v roce 2005 v sídle soukromé kliniky GynCentrum v pražském Hloubětíně. Schránky na odložené děti mají i své odpůrce, podle Výboru OSN pro práva dítěte odporují pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče.

Zdroj ČTK

Štítky Babybox, Vyškov, dítě, záchrana, zprávy, 2014, zdraví, Ludvík Hess, Nemocnice Vyškov, Česko, Náměšť nad Oslavou, Hloubětín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do vyškovského babyboxu dnes někdo odložil novorozenou holčičku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.