Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Do centra pro odvykání kouření v Brně přišlo za 10 let tisíc lidí

Téměř tisícovka lidí se za desetiletou existenci obrátila na centrum pro léčbu závislosti na tabáku brněnské fakultní nemocnice. Úspěšnost léčby se v posledních letech pohybuje v rozmezí mezi 25 až 30 procenty, sdělila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová. Pracovníci centra v letošním školním roce zahájili program spočívající v návštěvách škol, což má podle Mrázové zamezit vzniku závislosti u dětí. Průzkumy ukazují, že v Česku kouří stále více dětí a jejich věk se snižuje.

V Česku je více než 40 center pro pomoc kuřákům, uvedla Mrázová. Ročně podle ní v zemi umírá asi 18.000 lidí na nemoci spojené s kouřením.

Brněnské centrum vzniklo v dubnu 2005 a slaví desetileté výročí. "V ambulanci pracuje vyškolený personál v podobě lékařů a sester, který v úvodním kontrolním vyšetření vyhodnotí druh závislosti pacienta, motivaci zanechat kouření a navrhne vhodnou podpůrnou léčbu," řekla Mrázová. U každého pacienta se léčba liší podle jeho závislosti, motivace a odhodlání. Závislost je možné řešit léky, náhražkami, pastilkami, žvýkačkami nebo různými kombinacemi. Po sérii kontrol personál vyhodnotí efekt léčby. V případě neúspěchu ji upraví.

V roce 2014 zahájili pracovníci brněnského centra projekt, který má zabránit vzniku závislosti na tabáku u dětí. "Je to jedinečný program tohoto typu v České republice. Zatím se uskutečnilo 18 přednášek pro několik stovek žáků a dalších 18 přednášek je ještě v plánu," informovala Mrázová.

Mladé lidi před dosažením plnoletosti označuje za nejzranitelnější skupinu ohroženou nikotinovou závislostí. "Podle výsledků mezinárodní studie má více než třetina dětí ve věku 13 až 15 let zkušenosti s užíváním některé z forem tabáku. První cigareta přichází v průměru už mezi 12 a 14 rokem," uvedla Mrázová. Dodala, že pokud se podaří snížit počet dětských kuřáků, klesne v budoucnu i celkový počet lidí závislých na nikotinu. "To bude mít za následek pokles úmrtnosti na onemocnění vyvolané vysokou spotřebnou tabákových výrobků," dodala mluvčí. Podle ní způsobuje tabákový kouř 75 procent plicních onemocnění a z 80 procent je zodpovědný za rakovinu plic.

Zdroj: ČTK

Štítky závislost, Česko, léčba, tabák, Brno, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do centra pro odvykání kouření v Brně přišlo za 10 let tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.