Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnes začíná ekologická soutěž o Evropský strom roku

Dneškem začíná internetové hlasování v pátem ročníku ekologické ankety Evropský strom roku, ve kterém zájemci vyberou nejsympatičtější dřevinu Evropy. O titul se bude v konkurenci stromů z dalších 12 zemí ucházet za ČR borovice z Velkých Opatovic na Blanensku.

Je jí 250 let a je rozvětvená tak zvláštně, že připomíná sedmihlavou saň. Loni vyhrála titul Strom roku ČR. To dnes řekla za pořadatele obou anket Andrea Krůpová z brněnské ekologické Nadace Partnerství.

"Mezi konkurenty opatovické borovice je například tisíciletý dub z Anglie, v jehož dutém kmeni se prý ukrýval Robin Hood. Velkou zvláštností letošního ročníku je také dub z Estonska, který roste uprostřed fotbalového hřiště," uvedla.

Své zástupce v soutěži mají také Belgie, Bulharsko, Francie, Irsko, Itálie, Maďarsko, Polsko, Skotsko, Slovensko, Španělsko a Wales. Všichni kandidáti na evropský titul jsou představeni na webu akce. Zájemci mohou hlasovat v anketě do 28. února.

Výsledky ekologické soutěže budou vyhlášeny 22. dubna v Evropském parlamentu v Bruselu. "Chceme téma stromů a jejich ochrany přiblížit nejen naší, ale i evropské veřejnosti. Proto jsme soutěž rozšířili z ČR do Evropy," doplnila Krůpová.

Loni získal titul evropského stromu roku jilm z Bulharska.

Zdroj: ČTK | Foto: Evropský strom roku 2015

Štítky strom, soutěž, Česko, anketa, Evropa, okres Blansko, Bulharsko, Nadace Partnerství, Robin Hood, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes začíná ekologická soutěž o Evropský strom roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.