Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Desítky lidí podpoří nemocné cvičením

Desítky Brňanů se převlečou do sportovního, obují si tenisky a vyrazí do tělocvičny v rehabilitačním oddělení v pavilonu D1 brněnské fakultní nemocnice v Jihlavské ulici. V sobotu totiž startuje 24hodinový Maraton s roztroušenou sklerózou – MaRS 2015. V Brně jej odhadem podpoří 50 pacientů, lékařů, příbuzných a přátel.

V sobotu od 10 do 14 hodin se brněnští maratonci vystřídají na šesti cvičících stanovištích v kruhovém tréninku. Pro protažení a relaxaci poslouží účastníkům Jóga centrum a pro nejmenší je připraveno malování.

Léčba pohybem je nedílnou součástí terapie pacientů s roztroušenou sklerózou. V současné době se dělí podle stadia nemoci a její koncept je řízen víceoborovým týmem odborníků. Léčba této obtížné nemoci je postavena na potlačení symptomů, zpomalení progrese nemoci a snížením následků po prodělané atace. Tento tým sestává z neurologa, rehabilitačního lékaře, fyzioterapeutů, ergoterapeutů, pacienta a jeho rodinného zázemí, rehabilitace tedy znovunavrácení ztracených schopností je pak cílem všech,“ uvedl Ondřej Kolařík, vedoucí fyzioterapeut LF MU a FN Brno.

V Česku se s diagnózou roztroušená skleróza potýká přibližně 17 tisíc lidí, v Brně přibližně tisíc lidí. Brno, které se MaRSu účastní poprvé, se telemostem propojí s centrálou v pražských Průhonicích, kde lidé cvičí celých 24 hodin bez přerušení. Stejně jako v ostatních městech bude vstupné na akci dobrovolné a případný výtěžek poputuje na nákup rehabilitačních pomůcek.

V rámci doprovodného programu nabídne brněnský MaRS v sobotu také psychokoutek, kde si mohou účastníci procvičit mozky v programu Happy Neuron. Cvičení pomocí počítače trénuje paměť, logické myšlení, koncentraci a mnohé další.

Maraton MaRS je organizován jako skládačka, složená ze vzájemně propojených sportovišť po celé republice,“ uvedla Aurin Nedbalová, ředitelka Nadačního fondu IMPULS, který spravuje celostátní Registr pacientů s roztroušenou sklerózou – ReMuS.

Nadační fond IMPULS je také hlavním organizátorem maratonu, který se v celé republice koná již po čtvrté. Kromě Brna a Prahy se MaRSu účastní lidé z Českých Budějovic, Hradce Králové, Jihlavy, Kyjova, Liberce, Ostravy, Poděbrad a z Ústí nad Orlicí, ze zahraničí budou cvičit týmy ze slovenských Piešťan a švýcarského Valens.  Letos předběžně přislíbilo účast přes 700 lidí. 

MaRS veřejnosti podle odborníků ukazuje, že pokud se lidé s diagnózou RS začnou včas a správně léčit, udrží se déle aktivní. Z posledních dat z celostátního Registru pacientů s roztroušenou sklerózou – ReMuS jasně vyplývá, že více než 60 % pacientů, dlouhodobě léčených pomocí biologické léčby, může stále pracovat.

Tisková zpráva

Štítky Brno, pacient, roztroušená skleróza, nemoc, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, Fakultní nemocnice Brno, Česko, Praha, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítky lidí podpoří nemocné cvičením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.