Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Den země na Kraví hoře: Lasery a infračervenou kameru předvedou vědci z Ústavu přístrojové techniky a Úžasného divadla fyziky

Vědci z ÚPT AV ČR a divadelní mágové z ÚDiFu přivítají malé i velké návštěvníky již tuto sobotu 25. dubna, a to hned ve dvou modrých stáncích v blízkosti brněnské hvězdárny.

Zájemcům se naskytne jedinečná příležitost prohlédnout si vnitřnosti laseru za chodu, nechat si vyrobit vlastní podobiznu laserovou gravírkou nebo pomocí infračervené kamery nahlédnout do světa, který je pro běžného pozorovatele neviditelný. Letošní Den země s podtitulem Posviťme si na to! se tak připojuje k oslavám Mezinárodního roku světla, který pro rok 2015 vyhlásilo OSN a UNESCO.

Světlo a světelné technologie jsou všude kolem nás. Jestli máte chuť zjistit, jak se dá světlo ohýbat, odrážet a zesilovat nebo vám vrtá hlavou, jak vypadá světlo neviditelné, určitě přijďte. Nudit se rozhodně nebudete,“ láká Vojta Hanák, vrchní bavič ze souboru ÚDiF a dodává: „Máme to štěstí, že právě v Brně máme experty, díky jejichž světelnému výzkumu se neustále přibližujeme samotné podstatě světla.“

Mezi přístroje, se kterými budou vědci v rámci Dne země návštěvníky zábavnou formou seznamovat, patří například odkrytý laser, familiárně vědci označován jako laser svlečený. „Nahlédnout dovnitř laseru za chodu se vám jen tak nepoštěstí kvůli bezpečnostnímu riziku,“ říká vedoucí týmu Koherenční optiky na ÚPT prof. Ing. Josef Lazar, Dr., ale vzápětí dodává: „S naším hélium-neonovým laserem se ale nemusí návštěvník ničeho bát, ten je dostatečně slabý a pozorovat jeho barevné výboje bude zcela bezpečné.

Nejmenší návštěvníci si spolu s divadelníky z ÚDiFu budou moci sestavit za pomoci plastových sklíček svůj vlastní kaleidoskop a odnést si ho domů jako dárek. „Díky kameře zobrazující infračervené záření se také podíváme na svět, který pouhým okem nevidíme. Vsadím se, že využití této technologie, jakými jsou například určování pravosti bankovek nebo bezdotykové spouštění vody v koupelně mnohé překvapí a nadchne,“ popisuje další atrakci Bára Mikulecká z ÚDiFu.

O něco starší zájemce by pak mohlo zajímat, jak pracuje interferometr, který právě díky světlu dokáže měřit s přesností na nanometry. „S tak přesným měřením se člověk normálně vůbec nesetká. U nás na stánku bude stačit dotknout se prstem dřevěné desky a přístroj okamžitě zaznamená její prohnutí o nanometry,“ vysvětluje Ing. Petr Jedlička, Ph.D. Těšit se ale můžete i na poněkud efektnější podívanou. Naše laserová gravírka dokáže vyřezat obrázky třeba do dřeva nebo plechu. Ti, kteří přijdou brzy, si je budou moci odnést jako dárky společně s hologramovými nálepkami,“ zakončuje Jedlička.

Den země bude probíhat 25. dubna od 10 do 21 hodin v parku na Kraví hoře. Vystoupení ÚPT a ÚDiFu jsou hrazeny z grantu Science Academy zaměřeného na popularizaci vědy.

Tisková zpráva

Štítky videokamera, Kraví hora, Úžasné divadlo fyziky, laser, Česko, OSN, Petr Jedlička, UNESCO, hvězdárna, technika, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den země na Kraví hoře: Lasery a infračervenou kameru předvedou vědci z Ústavu přístrojové techniky a Úžasného divadla fyziky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.