Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dávejte pozor na to, kde kupujete zábavnou pyrotechniku

Každoročně je poslední den roku z pohledu hasičů rizikovým. Množství zábavní pyrotechniky, které se během několika hodin objeví v ulicích představuje možné nebezpečí vzniku požáru.

Statistika ukazuje, že jihomoravští hasiči v posledních pěti letech vyjížděli v noci z 31.12. na 1.1. (od 20. do 4. hodiny) průměrně k 12 událostem.

Nejvíc je jich v prvních hodinách nového roku. Většinou jde o požáry menšího rozsahu – kontejnery, odpady, porosty. Podobně tomu bylo např. 1. ledna 2014, kdy v prvních dvou hodinách nového roku vyjeli jednotky k šesti událostem.

Aby oslavy proběhly co nejklidněji a bez pomoci hasičů, připravili jsme si pro Vás několik základních rad:

Kupujte výhradně zábavní pyrotechniku uvedenou legálně do oběhu. Tedy opatřenou certifikační značkou a návodem výrobce v českém jazyce, který informuje jak tyto výrobky správně skladovat (např. ne blízko hořlavin) a používat.

Dbejte na to, abyste při používání zábavní pyrotechniky neohrozili zdraví ani majetek svůj či někoho dalšího. Pamatujte, že podle zákona č.133/1985 Sb., o požární ochraně si musí každý počínat tak, aby nezpůsobil požár.

S pyrotechnikou je nutné manipulovat zásadně na volném prostranství, daleko od obydlí tak, aby nemohlo dojít např. k vniknutí světlice do oken či zapálení střechy, nebo zapálení aut, keřů nebo kontejnerů. Zábavní pyrotechnikou se samozřejmě nesmí mířit do oken či dokonce na lidi.

Se zábavní pyrotechnikou nesmí manipulovat nezletilé děti bez dozoru dospělých. I její skladování před použitím musí být mimo dosah dětí.

Rozhodně neodpalujte pyrotechniku, pokud jste požili alkohol.

Dodržujte výše uvedené rady a zásady a dopřejte hasičům na přelomu roku klidnou službu.

Autoři

Štítky pyrotechnika, zábavní pyrotechnika, požár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dávejte pozor na to, kde kupujete zábavnou pyrotechniku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.