Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Chřipková epidemie na jižní Moravě končí, počet nemocných klesl

V Jihomoravském kraji pomalu končí chřipková epidemie, která trvala měsíc. Oproti minulému týdnu klesl počet nemocných akutními respiračními onemocněními a chřipkou o třetinu a nyní je na hranici epidemie, řekla dnes vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygieny Renata Ciupek

Z 1,2 milionu obyvatel je nemocných kolem 18.000. Při nejvážnější situaci v první půli února bylo nemocných přes 31.000, což hygienici považují za největší chřipkovou epidemii v kraji za posledních pět let.

Na 100.000 obyvatel nyní připadá 1538 nemocných, minulý týden to bylo přes 2200 lidí. "Pokles je velmi výrazný o 30 procent. Zaznamenali jsme ho ve všech okresech více či méně rovnoměrně," uvedla Ciupek. V úvodu února dokonce počet nemocných vystoupal na více než 2600 nemocných na 100.000 lidí.

Stonajících výrazně ubylo v kategorii dětí. "Předpokládali jsme to vzhledem k jarním prázdninám, které školáci v Jihomoravském kraji mají. Pokles ale nastal i u dospělé aktivní populace ve věku od 25 do 59 let i u seniorů nad 60 let," doplnila Ciupek.

Podle ní je chřipková epidemie v posledním tažení. "Očekáváme i nadále klesající tendenci a příští týden by se vše mohlo dostat do normálu," řekla Ciupek. Obvyklý počet nemocných lidí je v zimě a na počátku jara okolo 1100 až 1200 nemocných na 100.000 obyvatel, v létě je to 800 i méně.

Kvůli ustupující epidemii hygiena už v týdnu vydala doporučení zdravotnickým zařízením, aby zrušila zákaz návštěv. Hygiena vydala doporučení o zákazu návštěv 2. února a nemocnice i jiná zařízení jako domovy pro seniory a podobně se jím vesměs řídily.

Nemocnice zákaz na doporučení hygieny zrušily a rodiny i známí mohou pacienty opět navštěvovat. Některé nemocnice návštěvy povolily v den vydání doporučení hygieny, jiné o trochu později a některé se na to podle Ciupek chystají až o víkendu.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, hygiena, nemocnice, návštěva, jarní prázdniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipková epidemie na jižní Moravě končí, počet nemocných klesl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.