Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Česká společnost získala mezinárodní cenu za výrobu bioplastu

Česká společnost Nafigate Corporation získala prestižní mezinárodní cenu Frost & Sullivan za to, že uvedla na trh inovativní biotechnologii, pomocí které z použitého fritovacího oleje vyrábí bioplast. V tiskové zprávě o tom informoval předseda představenstva Nafigate Ladislav Mareš. Technologie byla patentována na brněnském Vysokém učení technickém (VUT).

"S unikátní biotechnologií jsme se poprvé setkali na VUT před čtyřmi lety. Rozhodli jsme se jí pomoci do života a z vlastních zdrojů jsme ji připravili pro obchod na globálním trhu. Uspěli jsme a získali tak pro Českou republiku i historické prvenství," uvedl Mareš.

Agentura Frost & Sullivan uděluje cenu za technologické inovace již 50 let a její ocenění je někdy ve světě vědy a byznysu srovnáváno s Oscary ve filmu. Cenu agentura dává na základě hodnocení více než 14.000 expertů, kteří posuzují technologický a komerční potenciál inovací.

Biotechnologie s názvem Hydal využívá použitý fritovací olej pro výrobu biopolymeru, ze kterého se vyrábí bioplast. Technologie využívá živých organismů, které zkrmí olej a vyrobí přirozeným procesem surovinu pro plast. Hydal je současně první biotechnologií na světě, která dokáže v průmyslovém měřítku vyrábět biopolymer z odpadu a neodebírat potravinové zdroje jako například cukr, škrob nebo kukuřici.

S technologií přišli na VUT a do průmyslové výroby ji pomáhali uvést ještě vědci z pražské Vysoké školy chemicko-technologické a z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR. "Je to dobrý příklad spolupráce mezi komerční sférou a výzkumnými pracovišti," poznamenal Mareš.

Firma se nyní snaží prorazit na trh v Číně, kam se přenáší technologické know-how v rámci projektu Suzhou Hydal Biotech. Zahrnuje výstavbu první pilotní linky na výrobu polymeru, kterou Nafigate staví společně s čínským partnerem firmou Cleanet. Výsledný biopolymer se bude využívat k výrobě produktů pro zemědělství či potravinářství, první výrobky se mají na čínském trhu objevit příští rok, vývoj trval sedm let.

Zdroj: ČTK

Štítky Vysoké učení technické v Brně, výroba, biotechnologie, Nafigate Corporation, Česko, Ceny Oscar, Akademie věd České republiky, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká společnost získala mezinárodní cenu za výrobu bioplastu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.